Oekraïne gaat andere landen om militaire hulp vragen als Rusland zijn militaire acties uitbreidt.

Dit heeft de Oekraïense VN-ambassadeur Joerij Sergejev zondag gezegd op de Amerikaanse tv.

''Als het aantal Russische militairen met het uur toeneemt, zullen we vanzelfsprekend om militaire hulp vragen'', aldus de diplomaat.

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne zijn zondag verder opgelopen, nadat Russische troepen op verschillende plaatsen kleine buitenposten van het Oekraïense leger hadden omsingeld.

De Russen vroegen de Oekraïeners hun wapens neer te leggen. Sommige buitenposten weigerden dat. Dit leidde tot impasses. Voor zover bekend zijn hierbij geen schoten gelost.

Marine

Het conflict met Rusland heeft zondag ook de chef van de marine van Oekraïne, Denys Berezovsky, de kop gekost. Berezovsky is ontslagen omdat hij had verklaard niet bereid te zijn om tegen de Russen te vechten.

Justitie is een procedure tegen hem begonnen wegens hoogverraad. Serhiy Haydoek is tot zijn opvolger benoemd, zo meldt de BBC.

De door Kiev niet erkende nieuwe premier van de Krim, Sergej Aksjonov, heeft ondertussen verklaard dat het autonome schiereiland begint met een eigen marine. Berezovsky moet daar de baas van worden. Op de Russische tv waren beelden te zien van Berezovsky die trouw zweert aan Aksjonov.

Rasmussen

Volgens Anders Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, bedreigen de Russische militaire activiteiten en dreigingen de vrede en de veiligheid in Europa.

"Rusland moet onmiddelijk stoppen de spanning verder op te voeren", meldt perbureau Reuters op basis van de uitspraken van Rasmussen.

Sancties

De VS hebben zondag met meer sancties gedreigd tegen Rusland als Moskou niet inbindt in de Oekraïne-crisis. Daartoe behoren reisverboden, het bevriezen van tegoeden en handelssancties. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei dit op de Amerikaanse tv.

Zaterdag al had president Barack Obama bekendgemaakt dat de VN de deelname aan de voorbereidende vergaderingen voor de G8-top in Sotsji opschorten.

Volgens Kerry zijn andere landen bereid mee te helpen met sancties die Rusland ''economisch isoleren''. Hij wees erop dat de roebel al daalt en dat Rusland te maken heeft met ''economische uitdagingen''.

Demonstraties

In Moskou werd zondag gedemonstreerd tegen een mogelijke Russische militaire interventie in Oekraïne. Bij de protesten zouden zeker driehonderd mensen zijn opgepakt zo meldt kasparov.ru, de website van oud-wereldkampioen schaken Garri Kasparov. Kasparov is een felle tegenstander van president Vladimir Poetin.

Volgens de website waren zo'n 1500 mensen op de been om hun ongenoegen te uiten over het Russische ingrijpen. Ze riepen leuzen als 'handen af van Oekraïne'. De politie zou met geweld hebben opgetreden. Het Russisische persbureau Interfax heeft het over veertig arrestaties wegens poging tot verstoring van de openbare orde.

Naast het protest zouden zondag in Moskou ook ongeveer twintigduizend demonstranten hun vreugde hebben geuit over de mogelijke militaire acties.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Zes dingen die u moet weten over Oekraine 

Alle berichten over Oekraïne