De Russische militaire activiteiten en dreigingen op de Krim bedreigen de vrede en de veiligheid in Europa.

Dat zegt Anders Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, zondag. 

"Rusland moet onmiddelijk stoppen de spanning verder op te voeren", meldt perbureau Reuters op basis van de uitspraken van Rasmussen.

"Wat Rusland doet is in strijd met de beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties." Rasmussen roept Rusland op alles te doen om deze gevaarlijke situatie op te lossen. 

Rasmussen sprak aan het begin van spoedoverleg van het NAVO-bondgenootschap. Dat werd in 1949 opgericht om de 'voorganger' van de Russische Federatie, Sovjet-Unie, op afstand te houden. Rusland schendt nu volgens Rasmussen met zijn acties de grenzen van Oekraïne en dat is een buurland van de landen van de NAVO en een partner van het bondgenootschap.

Sancties

De VS hebben zondag met meer sancties gedreigd tegen Rusland als Moskou niet inbindt in de Oekraïne-crisis. Daartoe behoren reisverboden, het bevriezen van tegoeden en handelssancties, zo zei Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op de Amerikaanse tv. Een woordvoerder van het Kremlin wilde desgevraagd niet op Kerry's uitspraken reageren.

Zaterdag al had president Barack Obama bekendgemaakt dat de VN de deelname aan de voorbereidende vergaderingen voor de G8-top in Sotsji opschorten. Volgens Kerry zijn andere landen bereid mee te helpen met sancties die Rusland ''economisch isoleren''. Hij wees erop dat de roebel al daalt en dat Rusland te maken heeft met ''economische uitdagingen''.

Volgens eurocommissaris Karel De Gucht (Handel) moet de Europese Unie de leiders van Oekraïne in toom houden en ervoor zorgen dat ze niet militair reageren op de Russische provocatie. Als de Oekraïners daarin slagen en dus rustig blijven, dan zal de Russische president Vladimir Poetin in moeilijk politiek vaarwater komen.

Leger

In het parlement in Kiev zei Andrej Paroebi van de Raad van Defensie en Nationale Veiligheid van Oekraïne zondag dat het leger in opperste staat van paraatheid wordt gebracht.

Het Kremlin liet zaterdag weten dat het eventueel troepen gaat inzetten in Oekraïne en op Krim om de veiligheid van Russische burgers in Oekraïne te waarborgen. Volgens persbureau AP zijn honderden scherpschutters in legertrucks met Russische kentekenplaten, een Oekraïense militaire basis op de Krim binnengetrokken en voorkomen ze dat soldaten de basis kunnen verlaten.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Zes dingen die u moet weten over Oekraine 

Alle berichten over Oekraïne