Oekraïne heeft zondag de reservisten voor militaire dienst opgeroepen. Het is een reactie op de feitelijke afscheiding van de Krim, waar ook Russische troepen bij betrokken zijn.

In het parlement in Kiev zei Andrej Paroebi van de Raad van Defensie en Nationale Veiligheid van Oekraïne dat het leger in opperste staat van paraatheid wordt gebracht.

Het Kremlin liet zaterdag weten dat het eventueel troepen gaat inzetten in Oekraïne. Op de Krim is dat al het geval. Daar zijn enkele Oekraïense militaire bases of steunpunten omsingeld door Russische militairen.

Oekraïne zou in theorie ongeveer 1 miljoen reservisten kunnen oproepen, maar dat lijkt praktisch door gebrek aan middelen en bewapening moeilijk. Bovendien steunt een groot deel van het land de nieuwe machthebbers niet.

Volgens persbureau AP zijn honderden scherpschutters in legertrucks met Russische kentekenplaten, een Oekraïense militaire basis op de Krim binnengetrokken en voorkomen ze dat soldaten de basis kunnen verlaten.

De Oekraïnse minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov laat zondag weten dat Russische autoriteiten de overgebleven Oekraïnse officieren op de Krim hebben aangeboden om onmiddelijk het Russisch staatsburgerschap aan te nemen. Dat meldt de Wall Street Journal. Avankov beschuldigt de Russen van het "militariseren" van de Krim.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Russische ambtgenoot, Vladimir Poetin, gevraagd zijn troepen terug te trekken op de Krim.

Dat hebben de presidenten zaterdagavond besproken tijdens een langdurig telefoongesprek. Obama dreigde met "grote politieke en economische isolatie", als Rusland niet inbindt.

Washington zal de deelname aan de voorbereidende vergaderingen voor de G8-top in Sotsji opschorten, als het Kremlin niet stopt met het schenden van het internationale recht.

Obama, die eveneens sprak met zijn Franse ambtgenoot François Hollande, nam ook contact op met de Canadese premier Stephen Harper.

G8-top

De VS, Frankrijk en Canada zijn zeer bezorgd over het mogelijke Russisch militair ingrijpen. De landen gaan nauw samenwerken om de situatie in Oekraïne in de hand te houden, aldus het Witte Huis.

Canada liet in een reactie weten zijn ambassadeur terug te roepen uit Rusland voor overleg over de crisis in Oekraïne. Daarnaast staakt het land zijn deelname aan de voorbereidende vergaderingen voor de G8-top in Sotsji.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zegt in een verklaring 'somber gestemd' te zijn over 'de verslechterde situatie'. De VN-chef roept op tot 'het respecteren en behouden van de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit' van Oekraïne. 

Verder eist hij een onmiddellijk herstel van de rust en het herstel van de rechtstreekse dialoog tussen de Russen en de Oekraïners. 

Gereedheid

Zaterdag had de interim-president van Oekraïne al aanbevolen dat het leger de troepen in gereedheid moest brengen om te vechten. Interim-premier Arseni Jatsenjoek voegde daaraan toe dat de Russische troepen op de Krim moeten terugkeren naar hun bases.

Een militaire interventie van Rusland zou volgens hen leiden tot oorlog en tot het einde van de betrekkingen tussen Moskou en Kiev.

Het feit dat het Russische parlement president Poetin heeft gemachtigd militair geweld te gebruiken in Oekraïne, betekent echter niet dat dat ook snel gebeurt. 

Het Kremlin voegde daar later aan toe dat Poetin nog niet heeft besloten over militair ingrijpen in Oekraïne. Volgens zijn woordvoerder hoopt hij dat de situatie niet verder escaleert. Poetins besluit zal afhangen van de verdere ontwikkeling op de Krim.

Wapens

Russische militairen hebben wapens in beslag genomen op een basis van de Oekraïense marine. Ze hebben de aanwezigen Oekraïeners opgeroepen ''de kant te kiezen van wettige leiders van de regio'', zo meldt het Russische persbureau Interfax. Eerder hebben Russische militairen op een trainingscentrum van de marine in Sebastopol wapens in beslag genomen.

De Krim is een basis van zowel de Russische als de kleine Oekraïense marine. De Oekraïense strijdkrachten zijn volgens waarnemers zwak vertegenwoordigd op het schiereiland de Krim. Het zou om niet meer dan 3.500 mensen gaan die over het algemeen slechts licht bewapend zijn.

De locatie van de Krim:


Grotere kaart weergeven

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Zes dingen die u moet weten over Oekraine 

Alle berichten over Oekraïne