Het Oekraïense leger moet zijn troepen in gereedheid brengen om te vechten. 

Dit heeft interim-president Oleksandr Toertsjinov zaterdag bevolen. Hij hamerde erop dat er geen rechtvaardiging was voor wat hij de ''Russische agressie'' tegen Oekraïne noemde.

Interim-premier Arseni Jatsenjoek voegde daaraan toe dat de Russische troepen op de Krim moeten terugkeren naar hun bases.

Een militaire interventie van Rusland zou leiden tot oorlog en tot het einde van de betrekkingen tussen Moskou en Kiev. Beiden spraken na een vergadering van meer dan drie uur met de defensietop.

De stap van Oekraïne is een reactie op de toestemming van de Russische Raad van de Federatie (Eerste Kamer) aan president Vladimir Poetin van Rusland tot militair ingrijpen om de veiligheid van Russische burgers in Oekraïne te waarborgen.

Het feit dat het Russische parlement president Poetin heeft gemachtigd militair geweld te gebruiken in Oekraïne, betekent niet dat dat ook snel gebeurt. 

Het Kremlin voegde daar later aan toe dat Poetin nog niet heeft besloten over militair ingrijpen in Oekraïne. Volgens zijn woordvoerder hoopt hij dat de situatie niet verder escaleert. Poetins besluit zal afhangen van de verdere ontwikkeling op de Krim.

Militairen

Op de Krim werken militairen van de Russische Zwartezee Vloot uit Sebastopol al samen met de lokale veiligheidsdiensten. De meeste bewoners van de Krim zijn etnische Russen.

Rusland nam zaterdag al tal van strategische plaatsen op het schiereiland in. Russische militairen overmeesterden onder meer de luchthaven van de hoofdstad Simferopol, een basis van de grenswacht in Sebastopol en een antiraketbasis van de Oekraïense strijdkrachten in Jevparoija in het westen van de Krim.

Obama

Poetin heeft met zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama gebeld. Dit heeft het Russische persbureau Ria zaterdag gemeld.

Poetin heeft tegen Obama gezegd dat Rusland zich het recht voorbehoudt zijn belangen en die van Russischtaligen te beschermen, als het tot geweld komt in Oost-Oekraïne of op de Krim.

De VS dreigde op zijn beurt Rusland met "grotere politieke en economische isolatie'' als het niet inbindt. Washington zal zijn deelname aan de voorbereidende vergaderingen voor de G8-top in Sotsji opschorten, als het Kremlin niet stopt met het schenden van het internationale recht.

Washington wil dat de Russische troepen op de Krim in hun bases terugtrekken.

Naast Obama belde de Russische president zaterdag ook met zijn Franse ambtgenoot François Hollande. Ook tijdens dat gesprek onderstreepte hij de reële bedreiging voor de Russen.

Obama, die eveneens sprak met Hollande, nam ook contact op met de Canadese premier Stephen Harper. De VS, Frankrijk en Canada zijn zeer bezorgd over het mogelijke Russisch militair ingrijpen in Oost-Oekraïne en de Krim. De landen gaan nauw samenwerken om de situatie in Oekraïne in de hand te houden, aldus het Witte Huis.

Canada liet weten de ambassadeur terug te roepen uit Rusland voor overleg over de crisis in Oekraïne. Daarnaast staakt het land zijn deelname aan de voorbereidende vergaderingen voor de G8-top in Sotsji.

NAVO

De Noord-Atlantische Raad komt zondag in buitengewone zitting bijeen om de ''ernstige situatie'' in Oekraïne te bespreken. Dit heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zaterdag laten weten.

In de Raad zitten vertegenwoordigers van de 28 Europese en Noord-Amerikaanse NAVO-lidstaten. Na de zitting van de Raad volgt overleg met de Oekraïense vertegenwoordiger in Brussel. Volgens een diplomatieke bron begint de zitting van de Raad om 13.00 uur en volgt het overleg met Kiev om 16.00 uur.

Maandag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen bijeen voor spoedoverleg. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is daarbij aanwezig.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdagavond een openbare spoedberaad belegd. Aanvankelijk kwam de raad achter gesloten deuren bijeen, maar de meerderheid van de leden lapte de bezwaren van Rusland tegen een openbare vergadering uiteindelijk aan de laars. 

CNN meldt dat de Oekraïense VN-ambassadeur heeft laten weten dat er zich 15.000 Russische militairen bevinden op de Krim.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power eist dat er onmiddellijk VN-waarnemers naar Oekraïne worden gestuurd. Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moet volgens haar een missie sturen.

Ban Ki-moon

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is 'somber gestemd over de verslechterde situatie'. Dat liet hij weten in een verklaring. Ban Ki-moon wil zo snel mogelijk met Poetin in gesprek. 

De VN-chef roept op tot 'het respecteren en behouden van de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit' van Oekraïne. 

Verder eist hij een onmiddellijk herstel van de rust en het herstel van de rechtstreekse dialoog tussen de Russen en de Oekraïners. 

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Zes dingen die u moet weten over Oekraine 

Alle berichten over Oekraïne