Het dodental als gevolg van het bloedbad op het station van de Chinese stad Kunming is opgelopen tot 34. Zo'n 130 mensen raakten gewond.

De autoriteiten hielden zondag separatistische Oeigoeren verantwoordelijk voor de aanslag.

In het zwart geklede mensen met lange messen doodden zaterdag zeker 29 voorbijgangers. Daarnaast raakte een agent gewond die daar zondag aan bezweek. De politie op haar beurt doodde vier aanvallers, onder wie een vrouw. Een vijfde aanvaller is gewond aangehouden. De politie is nog op zoek naar vijf andere daders. Volgens president Xi Jinping zal alles worden gedaan om de ''gewelddadige terroristen'' op te sporen.

Ooggetuigen melden aan AP dat de daders iedereen die ze tegenkwamen neerstaken en geen doel voor ogen leken te hebben.

Hoewel over de daders eerst geen nadere mededelingen zijn gedaan, liet de staatstelevisie in de nacht van zaterdag op zondag weten dat de daders komen uit de noordwestelijke regio van Xinjiang.

Hier wonen Oeigoeren, die in het verleden voor soortgelijke incidenten verantwoordelijk zijn gehouden. De staatstelevisie repte over een ''gewelddadige terreuraanslag met voorbedachten rade''.

Spanningen

In Xinjiang leiden spanningen tussen de islamitische Oeigoeren en Han-Chinezen steeds weer tot botsingen. De 9 miljoen Oeigoeren zijn een minderheid en streven naar meer autonomie of onafhankelijkheid. De Oeigoeren die met geweld dat doel nastreven, worden in de Chinese staatsmedia steevast als terroristen aangeduid.

Op sociale media in China zijn foto's van met bloed besmeurde lichamen verschenen die op de grond liggen in het treinstation. Informatie over de aanslag van ooggetuigen werd weer weggehaald door de censuur van de overheid.

Kunming is een miljoenenstad in het zuidwesten van China. Het is de hoofdstad van de provincie Yunnan.

Bekijk een interview met slachtoffers:

​Locatie Kunming in China:


Grotere kaart weergeven