Het is zo onrustig op de Krim dat het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen afraadt om daarheen te reizen. Sinds zaterdag ontraadt het ministerie alle reizen naar het Oekraïense schiereiland aan de Zwarte Zee.

''Er is sprake van blokkades op de toegangswegen naar de Krim. De vliegvelden van Simferopol en Sebastopol (Bilbek) functioneren niet naar behoren. De situatie is vanwege de aanwezigheid van gewapende militairen onvoorspelbaar'', aldus het ministerie.

Reizigers moeten volgens Buitenlandse Zaken in heel Oekraïne waakzaam zijn en uit de buurt van samenscholingen en demonstraties blijven. Via lokale media kunnen reizigers erachter komen waar demonstraties zullen plaatsvinden.

Behalve de Krim noemt het ministerie ook specifiek Charkov en Donetsk als plaatsen waar het gevaarlijk kan zijn. Verder wordt reizigers aangeraden wegblokkades die zijn bemand door demonstranten te mijden.

Nederlanders

Bij de Nederlandse ambassade zijn vijf Nederlanders geregistreerd die op de Krim verblijven. De ambassade heeft contact met hen, meldde een woordvoerder van het ministerie. In de rest van Oekraïne zijn momenteel ruim driehonderd Nederlanders van wie de gegevens bekend zijn bij de ambassade.

Anderhalve week geleden waren dat er nog tweehonderd. Maar veel Nederlanders die al in het land waren, hebben zich alsnog geregistreerd, aldus het ministerie.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Zes dingen die u moet weten over Oekraine 

Alle berichten over Oekraïne