Het Belgische farmaceutische bedrijf Janssen Pharmaceutica liet tussen 1974 en 1987 geneesmiddelen testen op inwoners van Oost-Duitsland. 

Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard zaterdag op basis van archieven van de Oost-Duitse veiligheidsdienst Stasi. 

De inwoners van de Duitse Democratische Republiek (DDR) werden gebruikt als proefkonijn voor vier geneesmiddelen. Hoeveel patiënten bij de praktijken betrokken waren is niet bekend.

Volgens een woordvoerder van Janssen is niet bewezen dat het bedrijf in de fout is gegaan. De Duitse afdeling van het bedrijf die de proeven in de DDR in kaart brengt, zou niet op problemen zijn gestuit.

Het Duitse weekblad Der Spiegel onthulde in mei dat Westerse farmaceutische bedrijven in meer dan vijftig ziekenhuizen in de DDR onderzoek lieten doen naar medicijnen. Daarbij zijn in de loop der jaren meer dan 50.000 Oost-Duitsers proefkonijn geweest zonder dat ze dat wisten.

Een tekort aan proefpersonen in West-Europa zorgde voor de verschuiving van activiteiten naar Oost-Duitsland. Het land had geneesmiddelen en geld tekort. Met het gebruiken van burgers als proefpersonen, werden beide tekorten verminderd.