Gewapende mannen uit Kiev hebben zaterdag in de hoofdstad van de Krim, Simferopol, een aanval gedaan op het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Ze hebben geprobeerd het pand over te nemen en er zijn gewonden gevallen, volgens een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De aanval is afgeslagen door zelfverdedigingmilities uit de Krim, aldus het ministerie. Dat verklaart "uiterst bezorgd te zijn".

Het toont volgens Moskou "dat belangrijke politieke kringen in Kiev de Krim willen destabiliseren".

Hulp

Eerder op de dag vroeg de nieuwe premier van de Krim, Sergej Aksenov, al om hulp van de Russische president Vladimir Poetin. Aksenov wilde dat Poetin helpt de situatie te kalmeren.

De Russische nieuwszender RT meldde dat het Kremlin snel reageerde met de mededeling dat "Rusland het verzoek van de Krim om er de vrede te garanderen, niet zal negeren".

Aksenov plaatste zichzelf aan het hoofd van alle veiligheidstroepen op de Krim. Hij erkent de nieuwe politiechef op de Krim, Igor Avroetski, niet. Avroetski is door de nieuwe machthebbers in de Oekraïense hoofdstad Kiev aangesteld.

Provocatie

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek beklemtoonde dat zijn land zich op de Krim niet door Rusland laat provoceren. Hij eist dat Rusland militaire activiteiten op de Krim stopzet. 

"Het is niet acceptabel dat er Russische pantserwagens rondrijden in Oekraïense plaatsen", zei Jatsenjoek kort voor kabinetsberaad in Kiev. Zijn minister van Defensie zei dat Rusland recent zesduizend man extra naar de Krim heeft gestuurd.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Zes dingen die u moet weten over Oekraine 

Alle berichten over Oekraïne