Kort nadat minister van Sport Edith Schippers (VVD) zaterdagochtend in Moskou een homovoetbaltoernooi had geopend, werd de sporthal ontruimd vanwege een bommelding. 

Dat gebeurde enkele minuten nadat de minister het toernooi had verlaten, zegt haar woordvoerder.

De organisatie van de Russian Open Games, ook wel Gay Olympics genoemd, ondervindt volgens de woordvoerder veel tegenwerking. De openingsceremonie was eerder al verplaatst vanwege een bommelding. Sporthallen zeggen op het laatste moment onder druk van de Russische overheid contracten op en bij een basketbaltoernooi werd een rookbom gegooid. 

Volgens The Moscow Times zijn hotels door agenten gewaarschuwd dat ze geen deelnemers van het homotoernooi mogen huisvesten. 

"De gebeurtenissen dezer dagen laten zien dat homoseksuelen in Rusland het niet gemakkelijk hebben", schrijft Schippers in een verklaring. "Ik ben onder de indruk van de moed van de organisatie om deze games te houden. Nederland steunt hen." Bij de opening van het voetbaltoernooi verrichte Schippers de aftrap met oud-internationals Aron Winter en Marc van Hintum. 

Het toernooi van de LGTB Sport Federation begon vrijdag en eindigt zaterdag. Een paar honderd sporters uit vooral Rusland, maar ook Duitsland, Frankrijk en Canada doen mee. 

Antihomowet

Rusland heeft vorig jaar een veelbekritiseerde antihomowet ingevoerd. In tegenstelling tot veel andere landen stuurde Nederland toch een zware delegatie naar de Olympische Winterspelen die in het land werden gehouden.

Dat Schippers de opening van de Russian Open Games bijwoonde, wordt door sommigen gezien als goedmakertje richting de homogemeenschap. 

Bommeldingen worden in Rusland vaker ingezet om evenementen voor homo's te verstoren. In november werd de première van de Nederlandse film Matterhorn op een homofestival in Sint-Petersburg nog uitgesteld door een bommelding. Nadat de politie had gecontroleerd of er daadwerkelijk een bom was, kon de film alsnog worden vertoond.