De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag zijn zorgen uitgesproken over de gespannen situatie op het Oekraïense Krim-schiereiland.

In een korte toespraak zei hij dat de bevolking van het land zelf moet kunnen beslissen over de toekomst van het land.

Kritisch was Obama over de rol van Rusland in het conflict. Oekraïne voelt zich geprovoceerd door het grote buurland, dat soldaten op strategische posities als vliegvelden heeft gepositioneerd om ''de positie aan de Zwarte Zee te behouden''.

Volgens Obama zal de ''schending van de territoriale integriteit'' van Oekraïne door Moskou niet onbestraft blijven. Wanneer de Russen wat hem betreft over de schreef gaan liet Obama in het midden.

Rusland

Rusland ondertussen is zich van geen kwaad bewust. Het land stelt dat het zich houdt aan een overeenkomst uit 1993 waarin staat dat de grote machten de territoriale integriteit van Oekraïne garanderen.

''We opereren binnen de regels van die overeenkomst'', zei de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin na een besloten spoedvergadering van de Veiligheidsraad.

Internationale missie

In de vergadering stelde de Amerikaanse ambassadeur Samantha Power voor een internationale 'deëscalatiemissie' naar Oekraïne te sturen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) of VN-gezant Robert Serry, die de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne was, zou daarin een sturende rol kunnen spelen.

Tsjoerkin zag daar evenwel geen heil in. ''Misschien is een van de redenen voor de huidige crisis wel dat te veel buitenstaanders menen te weten welke koers Oekraïne moet varen'', zei hij.

G8

De Verenigde Staten en de Europese landen zouden verder overwegen de G8-top in Sotsji later dit jaar te boycotten.

Door de internationale gemeenschap zal Rusland wel betrokken blijven worden bij het zoeken naar een oplossing voor het conflict. Dat is volgens de Amerikaanse president in het belang van alle betrokken partijen.

Bekijk hier de verklaring van Obama:

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Zes dingen die u moet weten over Oekraine 

Alle berichten over Oekraïne