Vier vliegtuigen met zo'n 750 Nederlandse toeristen zijn vrijdagavond en zaterdagnacht teruggekeerd uit de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh.

De toeristen zijn naar huis gekomen omdat het reisadvies voor de Sinaï donderdag is aangescherpt. Er is een reële dreiging van terroristische aanslagen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Twee toestellen met zo'n vierhonderd klanten van reisorganisatie TUI landden tussen 23.00 uur en middernacht op Schiphol. Om 1.30 uur volgde een vliegtuig met ongeveer 190 reizigers van Thomas Cook en rond 3.10 uur sloot een toestel met zo'n honderdzestig klanten van Skytours de rij.

De reisorganisaties hebben contact opgenomen met de vakantiegangers die vrijdag naar Sharm-el-Sheikh zouden vertrekken. Een woordvoerster van Thomas Cook zei dat een aantal mensen heeft besloten thuis te blijven.

Anderen wijken uit naar een andere vakantiebestemming. Er is onder meer belangstelling voor de Egyptische toeristenoorden Hurghada en Marsa Alam. Voor deze badplaatsen is het reisadvies niet aangescherpt.

België

In navolging van Nederland gaf vrijdag ook België een negatief reisadvies af voor Sharm-el-Sheikh. Thomas Cook besloot alle reizen naar de badplaats tot 15 maart te annuleren.

De honderden Belgen die op dit moment in de regio op vakantie zijn, worden evenwel niet teruggehaald.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte