Rusland heeft vrijdag erkend dat het militaire troepen heeft verplaatst op het Oekraïense Krim-schiereiland. Moskou zegt dat de missie bedoeld is om "de positie aan de Zwarte Zee te behouden''.

Dat bericht de Britse krant The Telegraph.

Eerder liet de regering in Moskou al weten dat de Russische meerderheid op de Krim op haar bescherming kan rekenen.

Rusland maakt met de erkenning een einde aan veel speculaties. Vrijdagochtend werd bekend dat gewapende mannen in uniformen zonder insignes de luchthaven van de regionale hoofdstad Simferopol hadden bezet. 

Barack Obama

De Amerikaanse president Barack Obama zei vrijdagavond om even na 23.00 uur Nederlandse tijd in een korte verklaring diep bezorgd te zijn over de berichten van Russische troepen in Oekraïne. 

Obama noemde Russische troepen op de Krim destabiliserend voor het land en een schending van het internationaal recht. 

Volgens de president zal Rusland 'de prijs moeten betalen' wanneer het land over gaat tot een militaire actie. Wel zal Rusland door de internationale gemeenschap betrokken blijven worden voor een oplossing in het conflict. Dat is volgens de Amerikaanse president in het belang van alle betrokken partijen.

Obama benadrukte dat de bevolking van het land zelf moet kunnen beslissen over de toekomst van het land.

Bekijk hier de verklaring van Obama:

'Radicale krachten'

Het Oekraïense ministerie van Defensie meldt te weten te zijn gekomen dat hun militaire basis op de Krim in de nacht van vrijdag op zaterdag wordt aangevallen, aldus BNO News. 'Radicale krachten' zouden van plan zijn binnen te dringen en het personeel te ontwapenen. 

Het ministerie in Kiev zegt te zullen handelen bij eventuele acties, waarmee het doelt op de inzet van het Oekraïense leger "volgens de Oekraïense wetten en regels van de landelijke strijdkrachten".

Tweeduizend militairen

Volgens de autoriteiten in Oekraïne zouden tweeduizend Russische militairen vrijdagavond de Krim proberen te bezetten. Zij zouden een 'gewapende invasie' voorbereiden. Dat meldde persbureau AFP eerder op vrijdagavond.

SkyNews wist te melden dat er dertien Russische vliegtuigen vlakbij de basis in Sebastopol zouden zijn geland. Aan boord van elk vliegtuig zouden zich 150 militairen bevinden. De Russische Zwarte Zeevloot heeft een basis in Sebastopol.

​Locatie Sebastopol op de Krim:


Grotere kaart weergeven

'Provocaties'

De waarnemend president van Oekraïne eist dat Rusland zijn troepen van de Krim terugtrekt en zich verder onthoudt van 'provocaties'.

Interim-president Oleksandr Toertsjinov verzekerde vrijdagavond dat het Oekraïense leger paraat is, al gaat het volgens Toertsjinov niet in op provocaties. 

Toertsjinov betichtte Moskou vrijdagavond van het beramen van de bezetting van enkele overheidsgebouwen op de Krim, melden Russische media.

Hij sprak van een 'Abchazië-scenario'. Abchazië behoort volgens het grootste deel van de internationale gemeenschap tot Georgië, maar heeft zich met Russische hulp van Tbilisi losgemaakt. 

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam vrijdagavond om 21.00 uur Nederlandse tijd bijeen voor een besloten spoedvergadering over de crisis. De Oekraïense VN-ambassadeur Joeri Sergejev liet na afloop weten dat Oekraïne zijn beklag heeft gedaan bij de Veiligheidsraad over de Russische bezetting van het belangrijkste vliegveld op de Krim.

Ook de inval van Russische gevechtshelikopters en transportvliegtuigen op de Krim heeft Sergejev naar eigen zeggen aan de kaak gesteld. 

Geen van de grote luchthavens op het Oekraïense schiereiland is nog in handen van de autoriteiten in Kiev, liet Sergejev na de besloten zitting weten. Het vliegveld van Simferopol is volgens hem 'ingenomen door Russische strijdkrachten'. 

Rusland heeft elf gevechtshelikopters en een aantal transportvliegtuigen van het type Mi-24 naar de Krim gestuurd, klaagde Sergejev. Een Russische marinekapitein zou de diensten van hem en zijn schip hebben aangeboden aan Russische inwoners van de Krim. ''We hebben twee problemen: zowel binnen als buiten eentje'', zei Sergejev. 

Het Oekraïense parlement riep eerder op de dag de hulp in van de Veiligheidsraad, omdat het zich bedreigd voelt door de grote buur, die 'een invasie en bezetting' zou zijn begonnen. Dat de Veiligheidsraad Oekraïne te hulp schiet lijkt onwaarschijnlijk. Rusland heeft er vetorecht. 

Luchtruim

Intussen is het luchtruim boven het schiereiland gesloten. Dat zegt luchtvaartmaatschappij UIA. Het voormalige staatsbedrijf heeft vluchten van en naar de provinciehoofdstad Simferopol voor vrijdag en zaterdag geannuleerd. 

Wie het luchtruim boven de Krim heeft gesloten liet UIA in het midden. Een medewerkster van de hulplijn voor passagiers van het vliegveld van Simferopol sprak de sluiting vrijdagavond tegen. Volgens de vrouw zijn de vluchten geschrapt 'wegens de toestand op de Krim'. 

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Zes dingen die u moet weten over Oekraine 

Alle berichten over Oekraïne