De regering van Myanmar heeft Artsen zonder Grenzen (AzG) opgedragen met onmiddellijke ingang alle activiteiten in het Aziatische land te staken.

Het besluit geldt alleen voor AzG Nederland, zei een woordvoerster vrijdag. De Zwitserse tak van de internationale hulporganisatie mag wel doorwerken.

De medische hulporganisatie is diep geschokt door de ''eenzijdige beslissing''. Ook is AzG bezorgd over het lot van haar tienduizenden patiënten.

Volgens AzG heeft het besluit ''een vernietigende impact'' op de 30.000 hiv/aids-patiënten en de 3000 tuberculosepatiënten die de organisatie momenteel in Myanmar behandelt.

De hiv/aids-klinieken in de deelstaten Rakhine, Shan en Kachin bleven vrijdag gesloten, net als in de hoofdstad Rangoon. Dit is voor het eerst sinds de 22 jaar dat AzG in Myanmar actief is.

Ook kunnen hulpverleners niet langer basisgezondheidszorg bieden aan tienduizenden kwetsbare mensen in Rakhine, die in kampen of in van de buitenwereld afgesloten dorpen verblijven. AzG biedt daar noodhulp aan de Rohingya, een gediscrimineerde moslimminderheid. Ze worden beschouwd als inwoners van Bangladesh.

Gewelduitbraken

Sinds juni 2012 zijn er meerdere gewelduitbraken geweest van boeddhisten tegen de Rohingya. Tienduizenden zijn hun huizen ontvlucht. AzG is een van de weinige organisaties die deze groep van medische hulp voorziet.

Volgens Myanmar geeft AzG bij behandelingen prioriteit aan de Rohingya, ten nadele van de lokale boeddhistische bevolking.

Vorige maand liet AzG in een verklaring weten dat ze gewonden had behandeld nadat boeddhisten moslims hadden aangevallen bij de grens met Bangladesh. Dit was mogelijk de laatste druppel, aldus een BBC-correspondent.

Heel vers

AzG meldt zelf dat het nog niet duidelijk is waarom ze moet stoppen met haar werkzaamheden. ''Dit nieuws is nog heel erg vers'', aldus de voorlichtster. De organisatie zag het besluit niet aankomen. AzG dringt er bij de regering op aan haar werkzaamheden te kunnen hervatten.

In Myanmar werken vijf Nederlanders voor AzG.