De afgezette president van Oekraïne Viktor Janoekovitsj zegt bereid te zijn om te vechten voor de toekomst van Oekraïne. Hij zal echter niet meedoen aan de "illegale" verkiezingen in mei.

Janoekovitsj sprak vrijdagmiddag in het Russisch op een persconferentie in het Russische Rostov-on-Don, in het zuiden van Rusland. Hij begon met een korte toespraak en beantwoordde daarna vragen van journalisten.

De voormalig leider van Oekraïne benadrukte net als een dag eerder dat hij de werkelijke leider van het land is en dat er nieuwe verkiezingen en een nieuwe grondwet moeten komen. 

Een neofascistische minderheid heeft volgens Janoekovitsj de macht gegrepen in het land. De nieuwe regering bestaat uit "mensen die geweld prediken", aldus Janoekovitsj, die ook de steun van het Westen voor de demonstranten in Kiev hekelde.

Bedreigingen

Janoekovitsj stelde niet te zijn afgezet, maar zelf te hebben besloten het land te verlaten vanwege bedreigingen. "Ik zal terugkeren naar Oekraïne als mijn veiligheid en de veiligheid van mijn naasten gegarandeerd kan worden."

De ex-president zegt alleen via de telefoon te hebben gesproken met de Russische president Vladimir Poetin. Hij benadrukte dat hij Rusland niet om militaire hulp zal vragen en dat hij gelooft "dat elke vorm van militaire actie onacceptabel is".

"Vaderlandslievende officieren" zouden Janoekovitsj hebben geholpen om naar Rusland af te reizen. 

Berichtgeving over betrokkenheid van Russische troepen bij de recente onrust op het schiereiland de Krim is volgens Janoekovitsj gebaseerd op geruchten: "Daar heb ik geen informatie over."

Gezocht

De persconferentie is het eerste publieke optreden van Janoekovitsj sinds hij vorig weekend verdween. Janoekovitsj moet volgens de nieuwe regering vervolgd worden voor betrokkenheid bij de moord op tientallen betogers tijdens het gewelddadige conflict in Oekraïne.

Hij beweerde vrijdag zelf nooit opdracht te hebben gegeven om het vuur te openen op betogers. De politieagenten konden volgens Janoekovitsj op een gegeven moment echter niet anders.

"Niemand wilde liever dan ik dat het conflict zonder bloedvergieten zou worden opgelost", aldus Janoekovitsj. 

Sergej Lavrov

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, hamerde er vrijdag in een gesprek met zijn Amerikaanse collega John Kerry op dat het politieke akkoord dat vrijdag 21 februari is bereikt russen de regering en de oppositie, moet worden uitgevoerd. 

Het onder leiding van EU-ministers gesloten akkoord is nooit uitgevoerd. De menigte opposanten van Janoekovitsj in het centrum van Kiev wees het af en de president vluchtte vervolgens de hoofdstad uit. 

Kerry zei dat alle partijen zich moeten onthouden van stappen die verkeerd kunnen worden begrepen en dat het belangrijk is dat de toestand niet uit de hand loopt. Lavrov zou hebben verzekerd dat Rusland niet van plan is de grenzen van Oekraïne te schenden.

Poetin

Het Kremlin meldt vrijdag dat Poetin niet wil niet dat de crisis in Oekraïne verder escaleert. Poetin belde met de president van de Europese Unie, Herman van Rompuy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron.

Poetin vindt ook dat vrije en eerlijke verkiezingen de beste oplossing vormen voor de crisis in Oekraïne, zo liet tenminste de Britse premier David Cameron vrijdag weten.

Merkel zei Poetin dat ze bezorgd is over de destabilisatie van Oekraïne en dat niets mag worden ondernomen dat de crisis verergert.

Bekijk beelden van de persconferentie:

Berecht

Oppositieleider Vitali Klitschko stelt op de site van zijn partij dat Janoekovitsj moet worden teruggehaald naar Oekraïne om berecht te worden voor zijn daden. Klitschko wil antwoord op de vraag wie het bevel heeft gegeven om geweld te gebruiken tegen betogers. 

Janoekovitsj werd op 22 februari door parlementsleden afgezet. Hij spreekt zelf van een staatsgreep. 

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraïne l Alle berichten over Oekraïne