Het Egyptische leger is vrijdag op grote schaal in actie gekomen tegen bolwerken van militante extremisten in het noordelijke deel van de Sinaï. 

Volgens ooggetuigen trokken troepen diverse dorpen binnen ten zuiden van de plaatsen Rafah en Al-Arish.

Daar werden de hutten van vermoedelijke terroristen met de grond gelijkgemaakt. Een onbekend aantal verdachten werd volgens de veiligheidsdiensten gearresteerd. Ooggetuigen spraken van een ''slachting, een oorlog''.

Nederland haalt vrijdag honderden vakantiegangers terug uit Egypte vanwege de situatie in de Sinaï. De toeristen zijn niet voor middernacht terug. Reisorganisatie Thomas Cook haalt bijna tweehonderd toeristen op. Een woordvoerster liet weten dat het toestel met de vakantiegangers omstreeks 1.30 uur zaterdagnacht op Schiphol wordt verwacht.

Skytours haalt met een ander toestel circa 150 toeristen op. Dit vliegtuig is kort na middernacht terug in Nederland. Ook TUI stuurt vrijdag een vliegtuig naar Sharm el-Sheikh om vakantiegangers op te halen. Het is nog niet bekend hoe laat de circa vierhonderd reizigers die via TUI hadden geboekt, weer in Nederland zijn.

De reisorganisaties hebben contact opgenomen met de vakantiegangers die vrijdag naarde badplaats in Egypte zouden vertrekken. Enkele mensen besloten naar aanleiding van het reisadvies thuis te blijven, terwijl anderen uitwijken naar een andere bestemming.