De Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov heeft vrijdag de hoofden van de veiligheidsdiensten bijeengeroepen voor spoedberaad. 

Hij deed dat naar aanleiding van berichten dat Russische militairen in actie zijn gekomen op twee luchthavens op het Oekraïense schiereiland de Krim. Het Russische nieuwsorgaan RT meldt vrijdagmiddag dat de troepen zich inmiddels terugtrekken. 

Het Oekraïense parlement wil dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt om de crisis te bespreken. Het Oost-Europese land spreekt van een ''gewapende invasie'' en ''bezetting''.

In de VN-Veiligheidsraad zijn onder meer Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië permanente leden. Oekraïne wil dat de Veiligheidsraad een afspraak uit 1993 bespreekt waarin staat dat de grote machten de territoriale integriteit van het land garanderen.

Vloot

De Russische Zwarte Vloot, gestationeerd in havenplaats Sebastopol op de Krim, ontkende vrijdag dat militairen van die eenheid tot actie waren overgegaan bij vliegvelden op de Krim.

Oekraïne heeft tegen de Verenigde Staten, Groot-Brittanië en Rusland gezegd dat het verdrag tussen Rusland en Oekraïne over de soevereiniteit moet worden nageleefd en dat zij daar ook op moeten toezien. Dit meldt het Franse persbureau AFP. 

Arrestatiebevel

De hoofdaanklager in Oekraïne heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor tien vroegere hoge functionarissen, onder wie twee ex-ministers. Ze worden beschuldigd van massamoord tijdens de demonstraties in hoofdstad Kiev.

Onder de gezochten zijn de vroegere minister van Binnenlandse Zaken en van Justitie. Verder is de arrestatie bevolen van onder meer de vorige hoofdaanklager.

Troepenmacht

Toertsjinov heeft vrijdag het hoofd van de troepenmacht, tijdens het conflict in Kiev door de afgezette president Viktor Janoekovitsj aangesteld, ontslagen. Admiraal Joeri Iljin was vorige week aangesteld.

Het ontslag is bekendgemaakt op de presidentiële website. Een reden is niet gegeven. Iljin werd vorige week aangewezen als vervanger van kolonel-generaal Volodimir Zamana. Het leger van Oekraïne heeft zich tijdens de maandenlange protesten tegen Janoekovitsj afzijdig gehouden.

Witwassen

Ondertussen heeft het Oekraïense Openbaar Ministerie bekendgemaakt dat Oekraïne wil dat Janoekovitsj wordt uitgeleverd, als inderdaad wordt bevestigd dat de ex-president in Rusland is. Dat meldt persbureau Reuters

Zwitserse aanklagers hebben vrijdag bekendgemaakt dat ze willen dat Janoekovitsj en zijn zoon worden berecht voor witwassen. Dat meldt persbureau APJustitie in het Zwitserse Genève heeft vrijdag een inval gedaan in kantoren van een bedrijf van de zoon van Janoekovitsj.

De nieuwe Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek beschuldigde Janoekovitsj er donderdag van dat onder diens bewind tientallen miljarden zijn verdwenen uit de schatkist.

De Zwitserse autoriteiten lieten ook de tegoeden bij Zwitserse banken van twintig Oekraïeners bevriezen. Het gaat onder andere om rekeningen van Janoekovitsj en zijn zoon. Waarschijnlijk zijn de andere rekeninghouders volgers van de gevallen

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraïne l Alle berichten over Oekraïne