Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov hebben Russische troepen de controle over twee luchthavens op het schiereiland de Krim overgenomen.

Hij veroordeelde dat op Facebook als een ''gewapende invasie'' en ''bezetting''. De acties gingen niet gepaard met geweld.

Volgens Avakov hebben Russische marinemilitairen een Oekraïens legervliegveld overgenomen in de buurt van Sebastopol. In de haven van die stad is de Russische Zwarte Zeevloot gestationeerd.

Eerder vrijdag werd al duidelijk dat een groep van ongeveer vijftig gewapende mannen het vliegveld van Simferopol op de Krim heeft bezet. Zij houden zich nog steeds op bij de luchthaven, maar vormen geen belemmering voor het functioneren van het vliegveld.

Een fotograaf van persbureau AP zegt dat de mannen geen embleem dragen. Ze noemen zichzelf een zelfverdedigingseenheid die er voor willen zorgen dat "er geen fascisten uit Kiev naar Krim komen."

Provocatie

''Ik beschouw dit als een gewapende invasie en bezetting die alle internationale afspraken en normen schendt'', aldus Avakov. Hij sprak van een Russische provocatie en riep op tot gesprekken.

Volgens het Russische persbureau Interfax ontkende de Zwarte Zeevloot vrijdag dat militairen van dit onderdeel in actie waren gekomen bij een van de luchthavens op de Krim.

Datzelfde persbureau meldt dat de mannen wel militaire uniformen dragen. Volgens ooggetuigen gaat het om dezelfde kleding als bij de mannen die donderdag het gebouw van het parlement en de regionale regering innamen. 

Wat de gewapende militie precies van plan is bij het vliegveld, is onduidelijk. Bij de bezetting van het parlements- en regeringsgebouw werd eerder ook de Russische vlag gehesen.

Russen

Op de Krim wonen veel etnische Russen die voor innigere betrekkingen met Moskou zijn. Sommigen pleiten zelfs voor afscheiding van de regio van Oekraïne. Andere bewoners zijn juist tegen Russische bemoeienis. 

De pro-Russische meerderheid op het schiereiland moet niets hebben van de nieuwe Oekraïense regering, die toenadering zoekt tot de Europese Unie.

De prominente Russische parlementariër Leonid Sloetski beloofde dinsdag dat Oekraïense Russen die in levensgevaar op de bescherming van Rusland kunnen rekenen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwde Rusland dat een militaire interventie in Oekraïne "een ernstige vergissing" zou zijn.

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn regering gevraagd een verzoek uit de Krim om humanitaire hulp voor de Russische gemeenschap aldaar in overweging te nemen.

Verder heeft Poetin de regering de opdracht gegeven in gesprek te blijven met de Oekraïense regering over de economische- en handelsbetrekkingen tussen de twee landen. Dat heeft het Kremlin vrijdag laten weten.

Het zijn de eerste twee opdrachten die Poetin zijn regering heeft meegegeven sinds het vertrek afgelopen weekeinde van de Oekraïense pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Het land wordt nu geleid door een pro-EU-regering.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne