Nederlanders die nu in een resort in Sharm-el-Sheikh in Egypte zitten, worden vrijdag naar Nederland gehaald. 

Dat zei een woordvoerster van de vereniging van reisorganisaties ANVR. Het gaat om ongeveer 750 Nederlanders, schat ze. De toeristen komen terug naar huis nu het reisadvies voor Egypte is aangescherpt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet donderdag weten dat mensen die in Sharm-el-Sheikh zijn of in een van de andere badplaatsen in de Sinaï (Egypte) verblijven, het gebied beter kunnen verlaten.

Mensen die van plan waren daar naartoe te gaan, wordt dat ontraden. Toeristen die er nu zijn, wordt aangeraden contact op te nemen met hun reisorganisatie.

De Nederlanders worden vrijdag door hun touroperators naar Nederland teruggehaald. Volgens een woordvoerster van de ANVR was dat voor een aantal al gepland omdat hun vakantie erop zit, anderen moeten hun vakantie vroegtijdig beëindigen.

De zegsvrouw raadt mensen die een komende vakantie geboekt hebben naar de badplaats, contact op te nemen met hun reisorganisatie over de mogelijkheden voor een vervangende reis.

Extra vluchten

Reisorganisaties TUI en Thomas Cook hebben laten weten extra vluchten te hebben geregeld om mensen naar huis te laten vliegen. Zij hebben samen zo'n 600 Nederlandse vakantiegangers in de badplaats in de Sinaï-woestijn zitten.

TUI heeft vakantiegangers afgebeld die vrijdag naar Sharm-el-Sheikh zouden vertrekken. Het vliegtuig vliegt later op de dag leeg naar de badplaats om mensen op te halen. Waarschijnlijk wordt er nog een tweede toestel geregeld. Ook Thomas Cook stuurt een extra vliegtuig. Hoe laat de toestellen terugkomen is nog niet bekend.

Mensen die nu niet meer naar Sharm-el-Sheikh kunnen vertrekken, kunnen hun reis omboeken naar een andere bestemming.

Waakzaamheid

Eerder deze maand werd toeristen al ontraden om naar de Sinaï af te reizen. Voor resorts gold extra waakzaamheid. ''Het geweld in de Sinaï is in de afgelopen maanden geëscaleerd en de situatie is er niet veilig voor reizigers. Er is een reële dreiging van terroristische aanslagen'', aldus het ministerie.

Alles over de situatie in Egypte