De voortvluchtige afgezette president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, zal vrijdag in het Zuid-Russische Rostov-on-Don een persconferentie houden. 

Dat melden diverse Russische persbureaus. 

Janoekovitsj is sinds vorige week zaterdag op de vlucht. Het Westen steunt de nieuwe interim-regering van Oekraïne, maar Rusland beschouwt de pro-Russische Janoekovitsj nog altijd als de legitieme president. 

Russische media meldden donderdagochtend dat Janoekovitsj heeft gezegd dat hij zichzelf nog altijd als de president van Oekraïne beschouwt, en dat besluiten van de interim-regering niet legitiem zijn. 

Geld

De Zwitserse regering laat banken alle eventuele tegoeden bevriezen van Janoekovitsj. Dat zei een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Het is onduidelijk of de familie Janoekovitsj geld heeft ondergebracht in het Alpenland. Toch hebben banken de instructie gekregen extra oplettend te zijn bij het verwerken van geld uit Oekraïne. De regering in Bern zegt de maatregel op eigen initiatief te nemen. Er zou geen verzoek liggen van de Oekraïense autoriteiten.

De nieuwe regering van Oekraïne onthulde donderdag dat tijdens het bewind van Janoekovitsj voor vele tientallen miljarden zijn verdwenen uit de schatkist. ''Ik wil aan u melden dat de schatkist beroofd en leeg is'', zei premier Arseni Jatsenjoek tegen het parlement.

De afgelopen 3 jaar zou voor omgerekend 51 miljard euro uit het Oekraïense financiële systeem zijn overgemaakt naar rekeningen in belastingparadijzen.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne