Het Europees Parlement wil dat Oekraïne op termijn kan toetreden tot de Europese Unie. Het land moet uitzicht hebben op toetreding, aldus de Europarlementariërs in een donderdag aangenomen resolutie.

De Europarlementariërs wijzen erop dat het associatie- en vrijhandelsverdrag met de EU nog op tafel ligt en ondertekend kan worden zodra de politieke crisis is opgelost. Deze verdragen versterken de betrekkingen tussen Europa en Oekraïne.

Het EU-parlement wil dat er zo snel mogelijk financiële hulp gaat naar het land. De Europarlementariërs roepen de EU-lidstaten en de Europese Commissie op met het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank hierover te praten.

'Europese Keus'

Oekraïne krijgt een nieuwe coalitieregering die onder de naam ''Europese Keus'' gaat regeren.

In het parlement schaarden 250 van de 450 leden zich achter de nieuwe coalitie met daarin onder andere twee pro-Europese oppositiepartijen en een rechtspopulistische partij.

De stemming over de coalitie was rechtstreeks op de Oekraïnse televisie te volgen. Arseni Jatsenjoek, voormalig parlementsvoorzitter, is door het parlement gekozen om de coalitieregering te gaan leiden.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne