De voortvluchtige afgezette president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, is in Rusland. 

Dat meldt persbureau AP op basis van Russische media. Janoekovitsj zou in een kuuroord van het Kremlin verblijven, net buiten Moskou. 

Een van de rijkste zakenlieden in Rusland zou het nieuws de wereld in hebben gebracht en een regeringsfunctionaris zou het hebben bevestigd. 

Het Barvikha-sanatorium is een oord met luxe accommodaties. Voormalig president Boris Jeltsin verbleef hier regelmatig, maar ook afgezette leiders van landen die banden hebben met Rusland wonen met hun families in het oord. 

Op de vlucht

Janoekovitsj is sinds vorige week zaterdag op de vlucht. Het Westen steunt de nieuwe interim-regering van Oekraïne, maar Rusland beschouwt de pro-Russische Janoekovitsj nog altijd als de legitieme president. 

Persbureau Reuters meldt dat Janoekovitsj Rusland heeft gevraagd om zijn veiligheid te garanderen. Hij zou bescherming willen tegen "extremistische acties". Rusland zou bereid zijn die bescherming te bieden. 

Russische media melden donderdagochtend bovendien dat Janoekovitsj heeft gezegd dat hij zichzelf nog altijd als de president van Oekraïne beschouwt, en dat besluiten van de interim-regering niet legitiem zijn. 

"Op de straten van veel steden in ons land, viert extremisme hoogtij. Ik word bedreigd", aldus Janoekovitsj. Volgens de afgezette president heeft hij nooit opdracht gegeven voor een gewapende interventie in het conflict rond het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. 

Machtswisseling

De Russische autoriteiten zijn boos over de plotselinge machtswisseling in Oekraïne. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov riep woensdag op ''het opkomende nationalistische en neofascistische sentiment'' in het westen van Oekraïne te veroordelen.

Lavrov vroeg de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zich ook uit te spreken tegen 'pogingen van nationalisten' om de Russische taal in Oekraïne in de ban te doen. Rusland wil voorkomen dat de nieuwe machthebbers in Kiev het Russisch vervangen door het Oekraïens in officiële documenten.

Interim-president Aleksandr Toertsjinov was tot afgelopen weekeinde voorzitter van het parlement. Toen Janoekovitsj het veld ruimde, werd Toertsjinov door het parlement gebombardeerd tot zijn tijdelijke vervanger. 

Premier

Het Oekraïense parlement Arseni heeft Jatsenjoek donderdag gekozen tot nieuwe premier. Hij gaat een coalitieregering leiden die onder de naam ''Europese Keus'' gaat regeren.

In het parlement schaarden 250 van de 450 leden zich achter de nieuwe coalitie met daarin onder andere twee pro-Europese oppositiepartijen en een rechtspopulistische partij.

De stemming over de coalitie was rechtstreeks op de Oekraïense televisie te volgen. Arseni Jatsenjoek, voormalig parlementsvoorzitter, werd daarna door het parlement gekozen om de coalitieregering te gaan leiden.

Waarschuwing

Jatsenjoek kwam meteen met een waarschuwing. In een toesprak tot het parlement voorspelde hij dat de nieuwe regering ''extreem impopulaire'' beslissingen zal moeten nemen om Oekraïne uit de economische crisis te leiden.

Hij zei dat steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) daarbij van vitaal belang is. Hij riep Rusland op tot samenwerking.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne