De opgepakte criminelen Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan moeten donderdagmiddag voor het eerst voor een onderzoeksrechter komen. 

Dat gebeurt hoogstwaarschijnlijk in de stad Hagen, ten zuiden van Dortmund. Een tijdstip is nog niet bekend. De zitting is niet openbaar.

Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie laten weten.

De rechter-commissaris zal tijdens de voorgeleiding bepalen of het duo terecht wordt vastgehouden. Een beslissing over uitlevering valt nog niet.

De zegsvrouw van het OM verwacht dat het tweetal langer vast blijft zitten. "Daar gaan we wel vanuit. Gezien de feiten en verdenkingen zijn er voldoende redenen om ze vast te houden."

Als Van der Ploeg en Bircan ermee instemmen dat ze terug naar Nederland worden gebracht, kan dat binnen enkele dagen gebeuren. Als ze zich verzetten, duurt het langer.

Het OM in Groningen werkt hard aan een uitleveringsverzoek. "Daar zijn we druk mee bezig. We stellen alles in werking om het tweetal hierheen te krijgen", aldus de zegsvrouw. Ze verwacht dat het verzoek deze week nog de deur uitgaat.

Klopjacht

Van der Ploeg en Bircan werden woensdag gearresteerd. Dat gebeurde in een hotel in Schwerte, ongeveer 10 kilometer van Hagen. De politie hield de afgelopen weken een klopjacht op het tweetal.

De twee namen op 10 februari een vrouw uit Meppel mee in haar auto. Ze dwongen haar om geld te pinnen. In een bos bij Lelystad werd ze uit haar wagen gezet. In het Brabantse Lage Mierde bonden ze op 18 februari vier mensen vast bij een woningoverval.

Maandag schoten ze in Enschede een kampeerder neer op een naturistencamping en roofden ze een auto. Ze reden naar een boerderij in de buurt, waar ze een gezin urenlang gijzelden. De twee bonden een vrouw en twee kinderen vast en namen de vader in zijn eigen auto mee naar Ahaus (Duitsland), waar ze hem achterlieten.

Die wagen werd woensdag gevonden in Münster.

De politie zocht onder meer in Enschede, Winschoten en Hoogezand en aan Duitse zijde in Gronau, Keulen, Bunde en Nienburg.

Crimineel Nederlands duo opgepakt bij Dortmund

Een auto van de Duitse politie staat voor hotel Ostentor in het Duitse Schwerte. Volgens diverse Duitse media is dit de plek waar de Nederlandse Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19) zijn gearresteerd. Het crimineel stel wordt verdacht van meerdere gijzelingen, zware mishandeling, een gewapende overval en een schietincident. © ANP
Eigenaresse Evi Roccasalva van pizzeria La Dolce Vita in het Duitse Schwerte, de vrouw die de politie tipte op de aanwezigheid van het duo. © ANP
Politiewoordvoerder Ralf Hammer staat de pers te woord in de buurt van hotel Ostentor in het Duitse Schwerte. Volgens diverse Duitse media is dit hotel de plek waar de Nederlandse Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19) zijn gearresteerd. Het crimineel stel wordt verdacht van meerdere gijzelingen, zware mishandeling, een gewapende overval en een schietincident. © ANP
Het voortvluchtige duo Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan waarnaar door de Nederlandse en Duitse politie werd gezocht is woensdag opgepakt nabij Dortmund. © ANP
De auto waarmee het stel naar Duitsland was gevlucht, werd eerder aangetroffen in de Duitse stad Münster. © ANP
Maandag schoot Van der Ploeg een man neer die hen betrapte tijdens een inbraak op een camping in Enschede. Die avond gijzelden ze ook het gezin, waarvan de man later net over de grens vrijgelaten. © ANP
Forensisch medewerkers van de Duitse politie staan in de entree van hotel Ostentor. © ANP
Het politiebureau in het Duitse Unna, de plek waar het Nederlandse stel gevangen gehouden wordt. Het arrestantencomplex ligt in de buurt van Schwerte. © ANP