
Gebouw van parlement Krim bestormd
De Russische vlag wappert op het dak van het regeringsgebouw en de deuren van het gebouw lijken te zijn gebarricadeerd. Oekraïense media melden dat er bij de bestorming twee doden zijn gevallen. Ook raakten dertig personen gewond.
Anatoly Mogilev, het hoofd van de regering van de autonome Krimrepubliek, heeft aangekondigd te gaan onderhandelen met de ongeveer dertig mannen die het regeringsgebouw bezetten.
Persbureau AP meldt dat de gewapende mannen zwarte en oranje linten op hun kleding droegen: een Russisch symbool voor de overwinning in de Tweede Wereldoorlog. De activisten zouden ook een bord hebben neergezet met de tekst: "De Krim is Rusland".
Kalmte
De Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov heeft donderdag de bevolking van zijn land gemaand tot kalmte.
De Oekraïense veiligheidstroepen zijn in staat van paraatheid gebracht. "Maatregelen zijn getroffen om op te treden tegen extremistische acties en te voorkomen dat er een gewapende confrontatie komt in het centrum van de stad", aldus de interim-minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov.
Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken wil met spoed in overleg met Moskou over de gespannen situatie. Moskou werd daarnaast per brief opgeroepen de Russische militairen in de regio binnen hun basis nabij Sebastopol te houden.
"Iedere beweging van het Russische leger buiten de basis zal door de regering in Kiev worden beschouwd als "een daad van agressie", aldus president Toertsjinov.
Rusland
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelde donderdag dat Rusland alles zal doen om de rechten van de landgenoten in Oekraïne te beschermen en in actie zal komen als die rechten worden geschonden.
Rusland zegt zich zorgen te maken om de schending van de mensenrechten van etnische Russen in Oekraïne en met name op het schiereiland de Krim. Daar raakten etnische Russen, die fel gekant zijn tegen de nieuwe regering in Kiev, slaags met aanhangers.
De secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, stelt op Twitter bezorgd te zijn om de situatie op de Krim. "Ik roep Rusland op geen enkele actie te ondernemen die tot escalatie van de spanningen of tot een misverstand kan leiden", aldus Rasmussen.
Gevechtsvliegtuigen
Het Russische ministerie van Defensie liet donderdag weten gevechtsvliegtuigen in paraatheid te hebben gebracht aan de westelijke grens, waarvan een deel langs Oekraïne loopt. ''Er worden constant patrouilles door gevechtsvliegtuigen uitgevoerd",' aldus het departement.
De Russische president Vladimir Poetin liet woensdag weten ''met spoed'' te testen of het Russische leger in het westen en midden van het land gevechtsklaar is.
Russische media melden donderdag dat de Tjetjeense leider Ramzan Kadyrov heeft aangeboden om Tjetjeense strijders naar de Krim te sturen, "om de pro-Russische bevolking te beschermen". Kadyrov noemt de nieuwe machthebbers in Oekraïne 'terroristen' en voegde toe dat de Tjetjenen "niet in stilte kunnen toekijken."
Onrust
In het zuidoosten van Oekraïne braken woensdag ongeregeldheden uit. Daarbij zijn aanhangers van de nieuwe machthebbers in Kiev en hun pro-Russische tegenstanders slaags geraakt.
In Simferopol, de hoofdstad van de regio, trok een boze menigte woensdag naar het regionale parlementsgebouw om haar onvrede te uiten over de machtswisseling in Kiev. Daar is in het afgelopen weekeinde de regering van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj ten val gebracht door een coalitie van pro-Europese democraten en extreemrechtse Oekraïense nationalisten.
Krim
Russisch sprekenden vrezen te worden gemarginaliseerd in het nieuwe Oekraïne. Ongeveer 60 procent van de bevolking van Krim is etnisch Russisch. Sebastopol is nog steeds de belangrijkste basis van de Russische Zwarte Zeevloot.
Aanhangers van de nieuwe machthebbers zijn op de Krim onder anderen Krim-Tataren. Dat is een kleine inheemse bevolkingsgroep die nog maar mondjesmaat op Krim aanwezig, mede omdat dictator Jozef Stalin de Krimtataren in 1944 liet wegvoeren.
De Krim werd in 1921 een socialistische deelrepubliek van de Sovjet-Unie. In 1954 heeft de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov, zelf een Oekraïener, de Krim laten indelen bij de Oekraïense deelrepubliek. Dat deed hij volgens hardnekkige geruchten toen hij stomdronken was.
De Krim l Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne