Gouverneur Jan Brewer van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag (lokale tijd) haar vetorecht gebruik om invoering van een omstreden antihomowet tegen te houden.

Bedrijven zouden op basis van die wet homoseksuele klanten hebben kunnen weigeren om religieuze redenen.

Het wetsvoorstel werd vorige week aangenomen in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden van de staat. In beide organen hebben de Republikeinen een meerderheid, al stemden niet alle leden van die partij voor de wet. Hoewel ook Brewer behoort tot de Republikeinse Partij, besloot ze het plan toch te weren.

Haar beslissing werd gesteund door haar twee partijgenoten die Arizona vertegenwoordigen in de landelijke Senaat, onder wie oud-presidentskandidaat John McCain.

Consequenties

''Deze wet zou onvoorziene en negatieve consequenties kunnen hebben'', zei de gouverneur. Haar veto werd met luid gejuich begroet door honderden activisten die zich buiten haar kantoor in Phoenix hadden verzameld.

De wet zou volgens hen discriminatie van homoseksuelen in de hand werken, terwijl voorstanders claimden dat de wet de godsdienstvrijheid zou beschermen. Brewer vond het argument van de tegenstanders zwaarder wegen. ''Godsdienstvrijheid is een grondrecht van iedere Amerikaan, maar non-discriminatie is dat eveneens'', aldus Brewer.

Bekijk de verklaring van Brewer: