De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft woensdag het Kremlin gewaarschuwd heel voorzichtig te zijn met de beoordeling van de situatie in Oekraïne. 

Er is geen enkele reden dat de VS en Rusland in een soort Koude Oorlog geraken, vindt Kerry.

Kerry beklemtoonde wel dat Rusland de territoriale onschendbaarheid van Oekraïne moet respecteren en beter moet luisteren naar de Oekraïners die hun wil tot hervormen duidelijk hebben gemaakt.

Het Witte Huis in Washington heeft in een verklaring bovendien beklemtoond dat "buitenstaanders in de regio" de grenzen van Oekraïne moeten eerbiedigen. De Amerikaanse regering reageerde hiermee op het nieuws dat Rusland troepen in paraatheid brengt met het oog op de toestand in Oekraïne.

Volgens het Kremlin hebben extreem rechtse krachten een politiek akkoord getorpedeerd dat afgelopen week vrijdag in Kiev werd gesloten onder leiding van Europese ministers. In het akkoord werden de belangrijkste eisen van de oppositie ingewilligd. Maar anti-Russische extremisten hebben de macht gegrepen in Kiev, volgens het Kremlin.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei woensdag tegen zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier dat hij zich erg bezorgd maakt over het feit dat het akkoord helemaal niet wordt uitgevoerd. De pro-Russische president Viktor Janoekovitsj verdween afgelopen zaterag en is door het parlement van zijn taak ontheven.

Miljarden

Ook zijn de Verenigde Staten volgens Kerry bereid Oekraïne een miljard dollar (zo'n 730 miljoen euro) te lenen. Ook kan het land reenen op andere Amerikaanse hulp. 

De Amerikaanse hulp is onderdeel van een omvangrijk internationaal hulppakket, waar ook Europese landen en internationale financiële instellingen een bijdrage aan zullen leveren. 

Nu Oekraïne zich van president Viktor Janoekovitsj heeft ontdaan moet het land 'verder vooruit', zei Kerry. Het is volgens hem dan ook belangrijk dat het interim-bestuur in Kiev hervormingen doorvoert, corruptie aanpakt en vrije en eerlijke verkiezingen voorbereidt. 

Interim-regering

De voormalige parlementsvoorzitter Arseni Jatsenjoek moet premier worden van een interim-regering in Oekraïne.

Het parlement moet donderdag een besluit nemen over het voorstel van de protestbeweging. Jatsenjoek is een ex-minister en voormalig topman bij de centrale bank. Hij is lid van de partij Vaderland van oud-premier Joelia Timosjenko. 

Europa

De ministers van Buitenlandse Zaken van Hongarije, Slowakije en Tsjechië gaan vrijdag naar Oekraïne om er met de nieuwe machthebbers te praten. Ze verwachten dat de nieuwe regering in Kiev dan zoals gepland is benoemd. De reis van het trio is woendag door Buitenlandse Zaken in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, aangekondigd.

Een week geleden gingen de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Polen naar Kiev om er met de vorige machthebbers te spreken.

Ze slaagden erin president Viktor Janoekovitsj en de drie leiders van de oppositie te bewegen tot een politiek akkoord om de escalerende politieke crisis te bezweren. De oppositie hield zich echter niet aan de afspraken en de pro-Russische Janoekovitsj vluchtte zaterdag Kiev uit. Het parlement zette hem toen af.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne