De twee mannen die in Londen vorig jaar op klaarlichte dag de Britse militair Lee Rigby op gruwelijke wijze hebben vermoord, hebben levenslang gekregen van de rechtbank. 

Michael Adebolajo heeft levenslang gekregen zonder uitzicht op vrijlating. En Michael Adebowale, de andere persoon die verantwoordelijk is voor de dood van Rigby, krijgt levenslang met de mogelijkheid van een herziening na 45 jaar. 

Dat heeft de rechtbank in Londen woensdag bepaald, melden Britse media. De rechter noemde de moord van de twee mannen 'misselijkmakend en meedogenloos.'

Schreeuwen

De 29-jarige Adebolajo en de 22-jarige Adebowale waren in eerste instantie in de rechtszaal aanwezig, maar raakten slaags met de beveiliging. Al schreeuwend werden ze teruggebracht naar hun cel.

Het tweetal had de 25-jarige Rigby vorig jaar mei aangereden en daarna doodgestoken met een kapmes. Ze deden geen moeite zich te verzetten tegen hun arrestatie. De rechter heeft ze in december al schuldig bevonden voor moord. 

Onrust

De moord op de gescheiden vader en het motief zorgde voor veel maatschappelijke onrust in Londen. Adebowale en Adebolajo vertelden omstanders dat ze de moord pleegden om moslims in Afghanistan te wreken die om het leven kwamen door acties van Britse troepen.

Na het vonnis werd er luid gejuicht door extreemrechtse betogers die zich buiten de rechtszaal hadden verzameld. De politie was in grote getalle aanwezig om de rust te bewaren. Er werden uiteindelijk drie mensen opgepakt.