Het voortvluchtige duo Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan waarnaar door de Nederlandse en Duitse politie werd gezocht, is woensdag opgepakt nabij Dortmund. 

Dat heeft de Duitse politie bevestigd tegenover NU.nl.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn de twee gearresteerd in een hotel in Schwerte, bij Dortmund. Bij de arrestatie is geen geweld gebruikt. Er is wel een vuurwapen aangetroffen.

"We hebben meerdere aanwijzingen gekregen dat het duo zich in het desbetreffende hotel bevond. Direct daarna hebben we maatregelen getroffen", zegt een woordvoerder van de Duitse politie.

"We wisten aanvankelijk natuurlijk niet zeker dat zij het echt waren, maar hebben de operatie uitgevoerd op basis van concrete observaties van meerdere, onafhankelijke getuigen."

De auto waarmee het stel naar Duitsland was gevlucht, werd eerder aangetroffen in de Duitse stad Münster. De politie zocht al twee weken naar Van der Ploeg en Bircan. Vooral de man zou erg snel naar zijn vuurwapen grijpen. 

Levensgevaarlijk

Ze zouden in de afgelopen weken onder meer betrokken zijn geweest bij woningovervallen, ontvoeringen en een schietincident. De politie bestempelt ze als "levensgevaarlijk".

Maandag schoot Van der Ploeg een man neer die hen betrapte tijdens een inbraak op een camping in Enschede. Die avond gijzelden ze ook het gezin, waarvan de man later net over de grens is vrijgelaten.

Overlevering

De uitlevering van het duo duurt zeker nog een paar dagen, als ze instemmen met hun overdracht aan Nederland. Als het tweetal zich in Duitsland tegen de zogenoemde overlevering (uitlevering binnen de EU) gaat verzetten, gaat de overdracht veel langer duren.

De kwestie moet dan langs de rechter in Duitsland, laat een woordvoerster van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland woensdag weten. Als Van der Ploeg en Birca eenmaal aan Nederland zijn overgedragen, worden ze vastgezet en voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Bekijk een tijdlijn van de incidenten rondom het Nederlandse duo:

Politie jaagt al twee weken op 'gevaarlijk stel'

Crimineel Nederlands duo opgepakt bij Dortmund

Een auto van de Duitse politie staat voor hotel Ostentor in het Duitse Schwerte. Volgens diverse Duitse media is dit de plek waar de Nederlandse Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19) zijn gearresteerd. Het crimineel stel wordt verdacht van meerdere gijzelingen, zware mishandeling, een gewapende overval en een schietincident. © ANP
Eigenaresse Evi Roccasalva van pizzeria La Dolce Vita in het Duitse Schwerte, de vrouw die de politie tipte op de aanwezigheid van het duo. © ANP
Politiewoordvoerder Ralf Hammer staat de pers te woord in de buurt van hotel Ostentor in het Duitse Schwerte. Volgens diverse Duitse media is dit hotel de plek waar de Nederlandse Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19) zijn gearresteerd. Het crimineel stel wordt verdacht van meerdere gijzelingen, zware mishandeling, een gewapende overval en een schietincident. © ANP
Het voortvluchtige duo Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan waarnaar door de Nederlandse en Duitse politie werd gezocht is woensdag opgepakt nabij Dortmund. © ANP
De auto waarmee het stel naar Duitsland was gevlucht, werd eerder aangetroffen in de Duitse stad Münster. © ANP
Maandag schoot Van der Ploeg een man neer die hen betrapte tijdens een inbraak op een camping in Enschede. Die avond gijzelden ze ook het gezin, waarvan de man later net over de grens vrijgelaten. © ANP
Forensisch medewerkers van de Duitse politie staan in de entree van hotel Ostentor. © ANP
Het politiebureau in het Duitse Unna, de plek waar het Nederlandse stel gevangen gehouden wordt. Het arrestantencomplex ligt in de buurt van Schwerte. © ANP