Op het schiereiland Krim in het zuidoosten van Oekraïne zijn woensdag ongeregeldheden uitgebroken. Daarbij zijn aanhangers van de nieuwe machthebbers in Kiev en hun pro-Russische tegenstanders slaags geraakt.

De BBC meldt dat in de hoofdstad Simferopol zeker één persoon is omgekomen door verdrukking. 

Russische media berichtten voorts dat in en rond de grote havenstad Sebastopol groepjes burgers samen met politieagenten op belangrijke wegen controleposten hebben opgezet. Sebastopol is nog steeds de belangrijkste basis van de Russische Zwarte Zeevloot en circa driekwart van de bevolking bestaat uit etnische Russen.

In Simferopol trok een boze menigte naar het regionale parlementsgebouw om haar onvrede te uiten over de machtswisseling in Kiev. Daar is in het afgelopen weekeinde de regering van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj ten val gebracht door een coalitie van pro-Europese democraten en extreemrechtse Oekraïense nationalisten.

Russisch sprekenden vrezen te worden gemarginaliseerd in het nieuwe Oekraïne. Ongeveer 60 procent van de bevolking van Krim is etnisch Russisch.

Aanhangers van de nieuwe machthebbers zijn op de Krim onder anderen Krimtataren. Dat is een kleine inheemse bevolkingsgroep die nog maar mondjesmaat op Krim aanwezig, mede omdat dictator Jozef Stalin de Krimtataren in 1944 liet wegvoeren.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne