De Belgische dierentuin Pairi Daiza, waar sinds zondag twee reuzenpanda's verblijven, gaat de toegangsprijzen verhogen.

De 'pandataks', zoals Vlaamse media de prijsstijging noemen, komt er om een deel van de flinke kosten voor de Chinese dieren terug te krijgen.

Het park vlakbij het Waalse Bergen moest diep in de buidel tasten om de zwart-witte beren voor 15 jaar naar België te krijgen. Naar schatting betaalt de dierentuin elk jaar 700.000 euro 'huur' aan de Chinezen. Daar komt een flinke verzekering bij van 100.000 euro per jaar.

Het eten en het onderhoud van de dieren wordt geschat op 1 miljoen euro per jaar. Het speciaal gebouwde verblijf voor de panda's kostte circa 10 miljoen euro.

Kaartjes

De toegangsprijs gaat met 3 of 4 euro omhoog. Via het internet een kaartje kopen is namelijk goedkoper dan aan de kassa van het park. Met de online-voorverkoop wordt ook vermeden dat mensen teleurgesteld worden als het park wordt gesloten wegens 'uitverkocht', aldus directeur Eric Domb in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Pairi Daiza zal niet meer dan 18.000 bezoekers per dag toelaten.

Het pandapaar Hao Hao en Xing Hui zit momenteel in quarantaine. Vanaf begin april kan het publiek het pluizige stel bewonderen. De verwachting is dat het park dit jaar flink meer bezoekers gaat trekken.

Sowieso heeft de komst van de twee dieren het beursgenoteerde dierenpark tot nu toe geen windeieren gelegd. Sinds de aankondiging in september dat de panda's kwamen, is het aandeel bijna in waarde verdubbeld.