De Russische president Vladimir Poetin wil dat de paraatheid van troepen in het midden en het westen van Rusland wordt getest door een grootschalige militaire oefening. 

Dat meldt het Russische persbureau Interfax op basis van verklaringen van de minister van Defensie, Sergei Shoigu. 

De militaire oefening begint vrijdag en zal vier dagen duren, meldt persbureau AP. Schepen in de Baltische Zee en de noordelijke Russische vloot zullen meedoen aan de oefening, evenals de luchtmacht. Ook zullen sommige militairen schietoefeningen moeten doen. 

Minister Shoigu sprak niet over een verband met de ontwikkelingen in buurland Oekraïne. De pro-Russische president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, werd recentelijk afgezet na bloedige protesten in de hoofdstad Kiev. Het parlement wil dat Janoekovitsj wordt berecht door het Internationaal Strafhof.

Gevechtsklaar

Poetin heeft sinds 2012 verschillende keren het bevel gegeven om de troepen in diverse delen van het land gevechtsklaar te maken.

De Verenigde Staten en de EU hebben Rusland eerder gewaarschuwd dat het land geen militaire interventie moet overwegen. 

Russische overheidsfunctionarissen hebben eerder gezegd niet te zullen ingrijpen in Oekraïne, maar premier Dmitri Medvedev verklaarde maandag dat de Russische belangen en burgers in Oekraïne in het geding zijn.