De Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov heeft ook het bevel over het leger op zich genomen. 

Dat is woensdag aangekondigd met een decreet op de presidentiële website.

Toertsjinov werd zondag door het parlement gebombardeerd tot de tijdelijke vervanger van president Viktor Janoekovitsj. Toertsjinov was toen zelf nog maar net aangetreden als vervanger van parlementsvoorzitter Vladimir Rybak, die zaterdag aftrad.

De interim-president voert momenteel onderhandelingen over een tijdelijke regering van nationale eenheid voor Oekraïne. Het is de bedoeling dat het parlement donderdag stemt over de nieuwe regering.

Rusland

Ondertussen blijft Rusland boos over de plotselinge machtswisseling in Oekraïne. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov riep woensdag op ''het opkomende nationalistische en neofascistische sentiment'' in het westen van Oekraïne te veroordelen.

Lavrov vroeg de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zich ook uit te spreken tegen 'pogingen van nationalisten' om de Russische taal in Oekraïne in de ban te doen. Rusland wil voorkomen dat de nieuwe machthebbers in Kiev het Russisch vervangen door het Oekraïens in officiële documenten.

Toertsjinov was tot afgelopen weekeinde voorzitter van het parlement. Toen president Viktor Janoekovitsj het veld ruimde, werd Toertsjinov door het parlement gebombardeerd tot zijn tijdelijke vervanger.

Oproerpolitie

Oekraïne heeft de oproerpolitie, Berkoet, per direct opgeheven. Dat meldde de interim-minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, via Facebook, aldus de Duitse krant Frankfurter Allgemeine woensdag.

De Berkoet-eenheden worden door de oppositie gehaat vanwege hun gewelddadige optreden tijdens de rellen in Kiev, waarbij afgelopen week meer dan tachtig mensen omkwamen.

In Oekraïne brak vorige week dinsdag een gewelddadig conflict uit tussen antiregeringsbetogers en veiligheidstroepen van Janoekovitsj. Directe aanleiding voor de onrust was het besluit van parlementsvoorzitter Vladimir Rybak om hervormingen van de grondwet niet op de agenda te zetten. 

Overeenkomsten

Een groot deel van Oekraïne was woedend op de regering van Janoekovitsj sinds hij een reeks overeenkomsten sloot met de Russen om de wederzijdse handel en samenwerking te verbeteren. Zo kwamen de beide landen in december overeen dat Rusland de gasprijs voor Oekraïne zal verlagen. 

Janoekovitsj had eerder een overeenkomst met de EU van de hand gewezen. Dat leidde tot protest onder een groot deel van de pro-Westerse bevolking van Oekraïne. Ook waren de betogers kwaad over de corruptie in Oekraïne.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne