Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de regering van Uganda gevraagd de omstreden antihomowet te herzien of in te trekken. 

Ban heeft de Ugandese autoriteiten laten weten dat alle mensen recht hebben op een waardig leven zonder dat ze worden gediscrimineerd, aldus de woordvoerder van de VN-topman dinsdag.

De Ugandese president Yoweri Museveni zorgde maandag internationaal voor grote ophef door een omstreden nieuwe antihomowet te ondertekenen.

Het parlement van het Afrikaanse land nam de wet al in december aan. Mensen die zich herhaaldelijk schuldig maken aan homoseksuele activiteiten, kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen. Wie voor de eerste keer 'in de fout gaat', kan veertien jaar cel tegemoet zien.

Ambassadeur

De ambassadeur van Uganda is ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) wil op die manier duidelijk maken hoe teleurgesteld Nederland is over de anti-homowet. Timmermans en zijn collega Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hebben dat dinsdagavond gemeld aan de Tweede Kamer.

Beide ministers geven aan dat de Nederlands ambassadeur in Kampala eerder al de zorgen van het kabinet over deze kwestie overbracht aan de premier en andere overheidsvertegenwoordigers en dat hij dat opnieuw zal doen. Ook licht hij de maatregelen toe die Ploumen en Timmermans maandag aankondigden, zoals het stopzetten van 7 miljoen euro hulpgeld aan de Ugandese overheid.

LHBT

Verder blijft de ambassadeur in contact met vertegenwoordigers van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) in Uganda. De bewindslieden kondigen aan dat ze LHBT-vertegenwoordigers daar zullen steunen om de omstreden wet te laten toetsen aan de grondwet. Zodra de anti-homowet in werking treedt, stapt de coalitie naar de rechter. Nederland stelt hiervoor middelen beschikbaar en zal de rechtsgang volgen en steunen waar mogelijk, aldus de ministers.

Nederland stuurt geen hulpgeld meer naar een project om de Ugandese justitieketen te versterken (7 miljoen euro). Ook wil het kabinet geen geld meer naar organisaties laten gaan die de anti-homowet openlijk steunen zoals Inter-Religious Council (IRC) en Parliamentary Commission (PC).

Beide organisaties krijgen steun via Democratic Governance Facility waar Nederland jaarlijks 2 miljoen euro aan bijdraagt. Timmermans en Ploumen gaan er in Brussel voor pleiten om eerder opgeschorte Europese steun aan Uganda niet te hervatten. Die steun was gestopt wegens corruptie.