De Amerikaanse regering heeft drie diplomaten uit Venezuela dinsdag laten weten dat ze binnen 48 uur het land moeten verlaten.

Washington heeft niet gezegd waarom de Venezolanen tot ongewenste personen zijn verklaard.

Vorige week zette Venezuela drie Amerikaanse diplomaten uit, omdat ze studenten zouden hebben aangezet om te demonstreren. Venezuela is al enkele weken in de ban van massaprotesten tegen de regering.

Betogers vinden dat de linkse president Nicolas Maduro de oppositie onderdrukt en niet genoeg doet tegen corruptie, misdaad en schaarste.

Afwijzen

Maduro riep de oppositie dinsdag op om woensdag mee te doen aan een conferentie over verzoening. Deelnemers aan de conferentie zouden het geweld in het land moeten afwijzen.

De oppositieleider en gouverneur van de deelstaat Miranda, Henrique Capriles, heeft de uitnodiging van Maduro in beraad. Eerder vroeg Capriles de katholieke kerk in zijn land om te bemiddelen tussen de oppositie en regering.

Een andere oppositieleider, Leopoldo López, zit sinds vorige week in hechtenis. Justitie beschuldigt hem onder meer van aanzetten tot haat en geweld. Zijn vrouw zei dinsdag dat López in de gevangenis goed wordt behandeld.