Door de aanhoudende stroom vluchtelingen vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) dreigen de buurlanden in grote moeilijkheden te komen.

Het WFP, het voedselfonds van de Verenigde Naties, waarschuwde dinsdag voor een regionale crisis omdat de omringende landen zelf al kwetsbaar zijn en ze de tienduizenden extra mensen amper kunnen opvangen.

Sinds de gewelddadigheden in december in de CAR verergerden, zijn zeker 170.000 mensen het land ontvlucht. Ze zijn massaal neergestreken in Tsjaad (70.000 mensen), de Democratische Republiek Congo/DRC (62.000), Kameroen (28.000) en Congo-Brazzaville (12.000).

Duizenden inwoners van de CAR zijn tot nu toe om het leven gekomen door geweld tussen moslims en christenen. Milities vechten tegen elkaar, maar hebben het ook op de burgerbevolking voorzien.

Het WFP is bang dat het de vluchtelingen niet kan helpen, onder meer omdat het niet genoeg geld heeft voor de nieuwe aanwas. De voorraden van het WPF in de DRC die bestemd zijn voor de vluchtelingen uit de CAR raken al op een gevaarlijk laag niveau, stelt het fonds

Vrouwen en kinderen

Het VN-fonds benadrukt dat het vooral om vrouwen en kinderen gaat. ''Vaak zijn hun huizen verbrand en hebben ze onvoorstelbaar geweld gezien'', aldus Denise Brown, WFP-directeur van de regio westelijk Afrika.

Brown wijst erop dat de buurlanden van de CAR al een groot aantal vluchtelingen opvangen van verschillende landen vanwege andere conflicten. Om de extra slachtoffers de komende maanden van hulp te voorzien, is volgens het WFP in totaal bijna 20 miljoen euro nodig.

Verlening

Een meerderheid van de Nationale Assemblee (Tweede Kamer) in Frankrijk heeft dinsdag ingestemd met het verlengen van de Franse militaire missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek met vier maanden, aldus de Franse zender TF1. In het door het geweld geteisterde land bevinden zich circa tweeduizend Franse militairen,

Samen met circa zesduizend militairen van de Afrikaanse Unie en duizend soldaten van de Europese Unie proberen de Fransen een einde te maken aan de chaos en het geweld in de CAR. De Franse missie in het Afrikaanse land begon vier maanden geleden.

Onthaal

De Franse troepen kregen aanvankelijk een warm onthaal. De vreugde is echter wat bekoeld, omdat de Fransen er in grote delen van de hoofdstad Bangui niet in zijn geslaagd de orde te herstellen. Naast de vele tegen moslims gerichte schuttingtaal verschijnen steeds meer anti-Franse leuzen op de gevels in de hoofdstad.

Tienduizenden islamitische inwoners van de CAR zijn op de vlucht geslagen voor christelijke milities. Die beschuldigen de moslims van steun aan de islamitische Seleka-rebellen, die vorig jaar voor korte tijd de macht wisten te grijpen.

De Franse president François Hollande beloofde in december een snelle, korte operatie, maar Parijs geeft inmiddels toe dat die voorspelling wat al te optimistisch was.

Het draagvlak voor de vredesmissie in de CAR lijkt de laatste tijd wat af te brokkelen, maar volgens opiniepeilers steunt het merendeel van de Franse bevolking die nog altijd.