Twee anti-corruptiegroepen in de Oekraïne eisen bevriezing van het 'Haagse' vermogen en de bankrekeningen van de zoon van de verdreven president Viktor Janoekovitsj.

Diens zoon Alexander (41) heeft volgens het Anti-Corruption Action Center in Kiev en zusterorganisatie PEPWatch via een Nederlandse belastingroute een aanzienlijk bedrag weggesluisd, zo luidt de beschuldiging.

Alexander Janoekovitsj geldt als de op een na rijkste Oekraïener met een geschat vermogen van ruim een half miljard dollar.

De presidentszoon heeft volgens beide organisaties zijn belangen en geld mede ondergebracht in Mako Holding en Artvin Holding, gevestigd in de Alexanderstraat in Den Haag. De bedrijven zijn gevestigd op het adres van een internationaal belastingkantoor.

Geen personeel

Volgens de Kamer van Koophandel hebben beide bedrijven in Nederland geen personeel. Volgens het jaarverslag van Mako bij de Kamer van Koophandel in Den Haag werd het aandelenkapitaal van Mako Holding in 2011 uitgebreid van het minimumbedrag van 18.000 euro naar 10 miljoen euro in 2012. Vorig jaar werd een verlies van 31.070 euro in de boeken gezet.

De EU-landen en de Verenigde Staten worden door beide organisaties opgeroepen actie te ondernemen tegen de geldvlucht uit Oekraïne en het witwassen van de vermogens. 

Het vermogen van de presidentszoon wordt door Forbes Magazine geraamd op 510 miljoen dollar, een bedrag dat volgens het zakentijdschrift in drie jaar geleden nog 7 miljoen zou hebben bedragen.

Nadat zijn vader tot machtigste man van de Oekraïne werd gekozen, zou diens rijkdom in drie jaar tijd met 7285 procent zijn aangezwollen. De presidentszoon runde naast zijn eigen bedrijven tevens de Ukrainian Bank of Development.

Tandarts

Alexander Janoekovitsj, van origine tandarts, trekt via een Nederlandse belastingroute en Zwitserse bedrijven aan de touwtjes bij mijnbouw- en wijnbouwbedrijven in zijn geboorteland.

Zo bottelt hij enorme hoeveelheden zogeheten Krim-champagne en bezit hij een jachthaven op de Krim. Zijn bedrijven Mako Holding en Artvin Holding werden op 17 oktober 2011 in Den Haag gevestigd.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne