Het parlement van Oekraïne wil dat de afgezette president Viktor Janoekovitsj door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wordt vervolgd.

Dat melden verschillende media dinsdag. Janoekovitsj en een aantal andere politici wordt onder meer massamoord op burgers ten laste gelegd.

De president werd zaterdag door het parlement afgezet na felle protesten waarbij tientallen doden vielen. Maandag heeft de Oekraïense politie een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Janoekovitsj.

Er gaan in Oekraïne meerdere stemmen op om Janoekovitsj ook te vervolgen omdat hij als president zijn macht misbruikte, steekpenningen betaalde en hard optrad tegen betogers. 

Onduidelijk

Het is onduidelijk waar Janoekovitsj zich momenteel bevindt. Hij is voor het laatst gezien in Sebastopol, op het Oekraïense schiereiland de Krim. Die stad is de thuisbasis van de Russische Zwarte Zeevloot.

Dinsdag is een naaste medewerker van de president, Andrej Kljoejev, gewond geraakt bij een schietpartij. Zo meldt Reuters op basis van de woordvoerder van Kljoejev.

Kljoejev zou samen met Janoekovitsj op de vlucht zijn geslagen. Het is niet duidelijk of Kljoejev in het bijzijn van Janoekovitsj was. De woordvoerder heeft niet met Kljoejev zelf gesproken maar baseerde zich op een bron.

De Oekraïense autoriteiten zeggen officieel niets te weten over de verblijfplaats van Janoekovitsj. 

Rusland

Volgens persburo AFP zal Rusland zich niet bemoeien met de crisis in Oekraïne. Moskou stelt wel dat Oekraïne niet gedwongen mag worden te kiezen tussen Europa en Rusland. 

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zegt "oprecht geïnteresseerd te zijn in de positie die Oekraïne binnen de Europese familie zou kunnen bekleden.

Aanleiding

In Oekraïne brak vorige week dinsdag een gewelddadig conflict uit tussen antiregeringsbetogers en veiligheidstroepen van Janoekovitsj. Directe aanleiding voor de onrust was het besluit van parlementsvoorzitter Vladimir Rybak om hervormingen van de grondwet niet op de agenda te zetten. 

Een groot deel van Oekraïne was woedend op de regering van Janoekovitsj sinds hij een reeks overeenkomsten sloot met de Russen om de wederzijdse handel en samenwerking te verbeteren. Zo kwamen de beide landen in december overeen dat Rusland de gasprijs voor Oekraïne zal verlagen. 

Janoekovitsj had eerder een overeenkomst met de EU van de hand gewezen. Dat leidde tot protest onder een groot deel van de pro-Westerse bevolking van Oekraïne. Ook waren de betogers kwaad over de corruptie in Oekraïne.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne