De Venezolaanse president Nicolás Maduro moet niet de Verenigde Staten om hulp vragen, maar zelf met het Venezolaanse volk in gesprek gaan om de onrust in zijn land op te lossen.

Dat heeft het Witte Huis maandag gezegd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beschuldigde Maduro afgelopen weekend van onnodig geweld en onterechte arrestaties bij demonstraties.

''John Kerry bedreigt Venezuela met méér geweld door zijn uitspraken die agressieve partijen groen licht geven om onze mensen aan te vallen'', zo reageerde Maduro daarop. Ook gaf hij aan met president Barack Obama om de tafel te willen voor een oplossing.

De VS werken echter al samen met de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en regionale partners om ''aan te sporen tot kalmte en op te roepen tot een echte dialoog tussen alle Venezolanen'', aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Dialoog

''Anders gezegd: als president Maduro oproept tot een dialoog met de Amerikaanse president en een uitwisseling van ambassadeurs, dan moet hij in plaats daarvan focussen op een dialoog met de Venezolaanse mensen - want dat is waar het hier om draait.''

In hoofdstad Caracas hebben demonstranten maandag barricades opgeworpen en brandstapels aangestoken in belangrijke straten. Veel mensen zijn thuisgebleven, anderen staan in lange files.

Hoewel verscheidene oppositieleden hen hebben gevraagd niet opnieuw te protesteren, geven betogers daar geen gehoor aan. Ze vinden dat Maduro de oppositie onderdrukt en niet genoeg doet tegen corruptie, inflatie, groeiende criminaliteit en schaarste aan veel levensmiddelen.

Na maanden van soms gewelddadige demonstraties staat het dodental nu op dertien. Circa honderdvijftig anderen raakten gewond.

Volgens de overheid zijn 529 mensen gearresteerd, van wie de meesten na een waarschuwing vrij werden gelaten.

Bekijk een verklaring van het Witte Huis: