De Verenigde Staten zijn bereid om Oekraïne financiële hulp te bieden als aanvulling op de steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat heeft het Witte Huis maandag laten weten.

De nieuwe leiders van Oekraïne denken dit jaar ruim 25 miljard euro hulp nodig te hebben om de economische situatie te stabiliseren. Zonder buitenlandse hulp koerst het land af op een bankroet.

''De Verenigde Staten staan, samen met partners vanuit de hele wereld, klaar om Oekraïne hulp te bieden tijdens de hervormingen die nodig zijn om terug te keren naar politieke stabiliteit'', aldus een woordvoerder.

''Deze hulp kan een IMF-programma aanvullen en Oekraïne helpen om hervormingen eenvoudiger door te voeren en meer te investeren in zorg in onderwijs.'' Zo kan het noodlijdende land zijn menselijke kapitaal en sociale vangnet versterken, aldus Washington.

Samenwerken

Wat de Franse president François Hollande betreft, gaan de Europese Unie en Rusland samenwerken om Oekraïne weer financieel op eigen benen te krijgen. Al het mogelijke moet gedaan worden om het land ''in deze moeilijke periode te helpen bij de modernisering van zijn economie'', liet hij weten.

Aan de telefoon met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin benadrukte hij de noodzaak van ''een vreedzame overgang, eenheid en territoriale integriteit'' voor Oekraïne.