De NAVO moet uiterlijk in oktober beslissen over de geplande nieuwe missie in Afghanistan. Dan wordt het point of no return bereikt.

Zonder besluit die maand wordt een inzet vanaf begin 2015 praktisch onmogelijk.

Dat is maandag van diplomaten bij de NAVO in Brussel vernomen. De 28 NAVO-lidstaten wachten op de ondertekening van een veiligheidsakkoord tussen het belangrijkste NAVO-lid Verenigde Staten en Afghanistan.

Nederland heeft nog geen knoop doorgehakt over een bijdrage. Maar als Nederland deelneemt, dan zou dat onder Duitse leiding zijn, aldus diplomaten.

De Duitsers lieten bijna een jaar geleden al weten in Afghanistan te willen blijven na afloop van de huidige ISAF-missie. Zij treffen ook al voorbereidingen.

Ondertekening

Een ondertekening van het akkoord tussen de VS en Afghanistan wordt pas na de Afghaanse presidentsverkiezingen in april verwacht.

Tot grote woede van de NAVO weigert vertrekkend president Hamid Karzai zijn handtekening te zetten. NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen dreigde er herhaaldelijk mee alle NAVO-troepen eind 2014 terug te trekken.

De NAVO plant na de huidige ISAF-gevechtsmissie de veel kleinere missie Resolute Support. Die beperkte buitenlandse troepenmacht moet de Afghanen helpen bij het opleiden van hun militairen en agenten.