De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft maandag de senaat om steun gevraagd voor zijn kabinet. 

Renzi lijkt de vertrouwensstemming van maandagavond te doorstaan, mits er niet te veel van zijn bondgenoten in het Italiaanse hogerhuis deserteren.

De nieuwbakken premier hield de senatoren maandag voor dat hij hun steun nodig heeft voor zijn 'gedurfde visie' om de Italiaanse economie uit het slop te trekken. Hoe hij dat wil aanpakken liet Renzi tijdens de presentatie van zijn regeerprogram echter in het midden.

Renzi maakte wel bekend dat hij elke dag alle overheidsuitgaven tot op de laatste cent op het internet gaat zetten. Via dit nieuwe ''revolutionaire mechanisme'' moet de belastingbetaler kunnen nagaan wat de staat met zijn centen doet.

Veel Italianen klagen over de welig tierende bureaucratie en hebben er weinig vertrouwen in dat de staat efficiënt met geld omgaat.

Matteo Renzi zei dat hij hoopt de laatste nieuwe premier te zijn die het vertrouwen aan de Senaat moet vragen. Afschaffing van het hogerhuis van het parlement staat hoog op zijn politieke agenda.

Economie

Daarnaast gaat het Renzi vooral om een ''radicale verandering van het economisch beleid''. Italië, de derde economie van de eurozone, kampt met een enorme staatsschuld en hoge werkloosheid, vooral onder jongeren. Het land leeft volgens Renzi dan ook in ''een tijd van grote moeilijkheden''.

De meerderheid van Renzi in de Senaat is krap. Volgens de krant la Repubblica kan hij rekenen op zeker 169 ja-stemmen van de 320 senatoren. In de Kamer van Afgevaardigden, waar Renzi dinsdag om het vertrouwen vraagt, is zijn meerderheid ruimer.

Jongste premier

De 39-jarige Renzi trad zaterdag aan als de jongste premier van Italië ooit. Hij pakte de vorige premier Enrico Letta het leiderschap af van hun centrumlinkse Democratische Partij en maakte daardoor ook aanspraak op het premierschap.