De Egyptische interim-regering is opgestapt. Het onverwachte besluit, dat door premier Hazem al-Beblawi in een televisietoespraak bekend werd gemaakt, zou zijn gevolgd op een kabinetsbijeenkomst.

Dat meldt de staatsomroep Al Ahram volgens persbureau Reuters. De regering van Egypte had de steun van het leger. Interim-president Adli Mansour moet het aftreden nog goedkeuren. 

Al-Beblawi werd op 9 juli 2013 benoemd als interim-premier nadat het leger president Mohamed Mursi had afgezet. Abdul Fatah al-Sisi, de legerleider die wordt gezien als de mogelijke nieuwe president van Egypte, maakte als minister van Defensie onderdeel uit van de regering. Hij zou maandag bij de kabinetsvergadering aanwezig zijn geweest.

Een Egyptische overheidsfunctionaris zou hebben gezegd dat het aftreden van de interim-regering noodzakelijk was om de weg vrij te maken voor het kandidaatschap van al-Sisi. 

Nieuwe premier

De nieuwe premier wordt Ibrahim Mahlab, die minister van Volkshuisvesting was in het kabinet van al-Beblawi.

In de nieuwe grondwet, die in januari werd goedgekeurd, staat dat er in april nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. 

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte