De Ugandese president Yoweri Museveni heeft maandag een omstreden nieuwe antihomowet ondertekend. Hij zette zijn handtekening in aanwezigheid van de pers.

Museveni, die in januari 1986 president werd, bedient met de strengere wetgeving tegen homoseksualiteit zijn conservatieve aanhang en beklemtoont niet aan de leiband van westerse donors te lopen. Die hebben de maatregelen fel veroordeeld.

"Deze wet was noodzakelijk door provocaties van arrogante en roekeloze westerse groeperingen die naar onze scholen komen om homo's te rekruteren", zei Museveni volgens de Ugandese tv-zender NTV. "Geen enkele studie toont aan dat je van nature homoseksueel kunt zijn." 

Het parlement van het Afrikaanse land nam in december de wet aan waardoor mensen die zich herhaaldelijk schuldig maken aan homoseksuele activiteiten, een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. Wie voor de eerste keer 'in de fout gaat', kan veertien jaar cel krijgen.

Aangeven

Volgens de wet is het ook een misdaad om homo's en lesbiennes niet aan te geven. Zelfs het erkennen van homoseksuele relaties is verboden. Dat geldt ook voor ''overheidsinstellingen of non-gouvernementele organisaties uit binnen- en buitenland'', schrijft de BBC.

Volgens Amnesty International heeft dat ook direct gevolgen voor mensenrechtenactivisten en zorgverleners. De mensenrechtenorganisatie noemt de wet ''een belediging voor de mensenrechten van alle Ugandezen''.

Uganda staat bekend als een homofoob land. Homoseksualiteit is er, net als in 37 andere Afrikaanse landen, strafbaar. Weinig Afrikanen zijn openlijk homo, omdat zij vrezen voor gevangenisstraffen, geweld en ontslag.

In een open brief riepen 25 Afrikaanse burgerrechtenbewegingen en andere organisaties begin februari de president nog op geen handtekening te zetten onder de antihomowet. Zij noemen de wet discriminerend en waarschuwen dat die tot meer verdeeldheid in Uganda zal leiden.

Hulp

D66 en ChristenUnie willen dat de Nederlandse hulp aan de Ugandese overheid direct wordt gestopt.

''Stille diplomatie heeft niet gewerkt, het is nu tijd voor een krachtig signaal tegen deze afschuwelijke wet'', aldus D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Joël Voordewind van de ChristenUnie gaat ook Kamervragen stellen over de kwestie.

Vorige week maakte minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) al duidelijk dat Museveni de Nederlandse hulp aan de Ugandese overheid op het spel zet als hij zijn handtekening onder de wet plaatst. Het gaat om jaarlijks 7 miljoen euro hulp aan de justitiesector.