De Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft de Thaise hoofdstad Bangkok verlaten en verblijft op een locatie zo'n 150 kilometer verderop.

Dat maakte haar medewerkers maandag bekend. In Bangkok protesteren antiregeringsbetogers al weken. Ze hebben in bepaalde delen van de stad blokkades opgeworpen.

Het is niet bekend hoelang Shinawatra al buiten de hoofdstad werkt. Ze is dinsdag voor het laatst in het openbaar gezien. Donderdag moet zij zich in de hoofdstad melden voor een hoorzitting over corruptie.

Het is al sinds november onrustig in Thailand. Betogers eisen het vertrek van de premier en haar regering. Zij zou zich laten leiden door haar broer Thaksin Shinawatra, een oud-premier die in 2006 door het leger werd afgezet.

Legerleider Prayuth Chan-ocha liet maandag in een televisietoespraak weten dat het leger geen plannen heeft om in te grijpen in het land. Hij drong aan op dialoog tussen de regering en betogers.

Explosie

Een explosie nabij een demonstratie in Bangkok kostte zondag drie mensen het leven. Onder de doden is een jongen van 4. Een andere geweldsuitbarsting had die dag al het leven van een 5-jarig meisje geëist. In de vroege ochtend zondag lieten zeker drie mensen het leven en raakten 41 anderen gewond toen een groep demonstranten werd beschoten en bestookt met granaten.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties roep eerder al op tot een einde aan het geweld. Shinawatra noemt de geweldsuitbarstingen ,,terreuracties voor politiek gewin''.