De Amerikaanse minister Chuck Hagel van Defensie is van plan het leger aanzienlijk te verkleinen.

Het plan is zowel een bezuiniging op de kosten als een gevolg van de politieke realiteit, omdat president Barack Obama de twee kostbare en uitputtende oorlogen in Afghanistan en Irak wil beëindigen. Dat hebben anonieme bronnen binnen het Pentagon gezegd, meldde The New York Times maandag.

Het voorstel voorziet in een leger van tussen de 440.000 en 450.000 militairen. De Amerikaanse krijgsmacht is nog nooit zo klein geweest sinds 1940. In 2011 waren er nog 566.000 militairen actief. Het Pentagon heeft jarenlang het beleid gevoerd voor een groot leger die twee gelijktijdige oorlogen moet kunnen uitvoeren.

Als de Verenigde Staten zich in verkleinde vorm weer in twee grote oorlogen stort, heeft dat grote gevolgen, zeggen de bronnen. Het zou langer duren om successen te behalen en dat gaat gepaard met meer oorlogsslachtoffers. Een gekrompen leger zou wel in staat zijn vijanden te verslaan, maar is te klein voor langdurige operaties in het buitenland.

Het Amerikaanse leger was in 1945 het grootst, met 6 miljoen militairen in dienst. Tijdens de Koreaoorlog in 1952 en de Vietnamoorlog in 1968 telde het leger 1,6 miljoen militairen.