De Europese Unie is mogelijk bereid een nieuwe regering in Oekraïne 20 miljard euro te overhandigen om het land te redden van faillissement.

Dat zei de Duitse europarlementariër Elmar Brok zondagavond.

Brok, voorzitter van de parlementaire commissie voor Buitenlandse Zaken, zei dat steun van de Europese Unie zich zou richten op het creëren van ''betere economische omstandigheden voor de toekomst van het land'' en ''voorbereiding op het tekenen van een nieuw associatieverdrag met de EU''.

De inmiddels afgezette Oekraïense president Janoekovitsj wees een dergelijk verdrag met Europa in november van de hand, wat leidde tot protesten in Oekraïne. Na een overeenkomst met de EU te hebben afgewezen, ging de president wel in zee met de Russen.

De europarlementariër sprak zijn hoop uit dat er snel een regering wordt gevormd die bereid is tot hervormingen. Brok was in het weekend met een delegatie in Kiev om met het Oekraïense parlement te praten over oplossingen om het land uit de crisis te krijgen.

Donorconferentie

De nieuwe leiders van Oekraïne denken zelf dit jaar circa 25 miljard euro hulp nodig te hebben om de economische situatie te stabiliseren. Daarvoor moet er in Kiev een grote donorconferentie komen.

De interim-onderminister van Financiën, Joeri Kolobov, zei maandag dat er in de afgelopen dagen met de ambassadeurs van Europese landen en van de VS, maar ook van andere landen is gesproken over hulp.

Rusland zegde Oekraïne eerder zeker elf miljard euro aan noodkredieten toe en bovendien gas voor een vriendenprijs, wat Oekraïne 2,2 miljard euro scheelt. Door de politieke crisis in Kiev heeft Rusland het noodkrediet stilgelegd. Zondag riep Rusland zijn ambassadeur uit Kiev terug.

In Berlijn waarschuwde het Duitse parlementslid Gernot Erler maandag dat Rusland ook moet worden betrokken bij de hulp aan Oekraïne. De sociaaldemocraat Erler is door de regering van bondskanselier Merkel aangesteld als coördinator voor het beleid jegens Oost-Europa.

Hij waarschuwde ook dat er nog geen slagvaardige regering in Kiev is met wie over hulp kan worden onderhandeld. De beoogde geldschieters, de EU, Rusland en het IMF, moeten over voorwaarden onderhandelen, want niemand geeft het geld zo maar, aldus de parlementariër.

IMF

Jack Lew, Amerikaans minister van Financiën, heeft Oekraïne maandag opgeroepen zo snel mogelijk na het formeren van een interimregering om tafel te gaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een steunpakket.

Het IMF, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk willen Oekraïne helpen als het land daarom vraagt.

Het parlement in Oekraïne heeft zondag voorzitter Aleksandr Toertsjinov van het parlement tot tijdelijk president gebombardeerd. Toertsjinov zal de taken overnemen van Janoekovitsj, tegen wie het parlement een afzettingsprocedure is begonnen. Presidentsverkiezingen worden naar verwachting op 25 mei gehouden.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne