De interim-president van Oekraïne Aleksandr Toertsjinov is bereid tot gesprekken met de Russische regering om de onderlinge relatie te verbeteren. De banden tussen Oekraïne en Europa genieten echter prioriteit.

Dat zegt Toertsjinov zondag in een toespraak tot het volk.

Oekraïne is volgens hem bereid om met Rusland te spreken over een "nieuwe, gelijkwaardige relatie" en "goed nabuurschap dat de Oekraïense keuze voor Europa erkent en daar rekening mee houdt." Prioriteit is echter "de terugkeer op het pad van de Europese integratie".

Volgens Toertsjinov, die sinds zondag de functie van president waarneemt, moeten het herstel van de economie en integratie met Europa de prioriteit zijn voor Oekraïne.

Toertsjinov riep de bevolking op zich terughoudend op te stellen. Ook moet er gewaakt worden voor "separatisme en bedreigingen voor de Oekraïense territoriale integriteit", aldus de interim-president.

20 miljard

De Duitse Europarlementariër Elmar Brok zei zondagavond dat de Europese Unie mogelijk bereid is een nieuwe regering in Oekraïne 20 miljard euro te overhandigen om het land te redden van faillissement.

Brok, voorzitter van de parlementaire commissie voor buitenlandse zaken, zei dat steun van de Europese Unie zich zou richten op het creëren van ''betere economische omstandigheden voor de toekomst van het land'' en ''voorbereiding op het tekenen van een nieuw associatieverdrag met de EU''. Het laten vallen van een dergelijk verdrag door de regering-Janoekovitsj leidde in november tot protesten in Oekraïne.

De Europarlementariër sprak zijn hoop uit dat er snel een regering wordt gevormd die bereid is tot hervormingen. Brok was in het weekend met een delegatie in Kiev om met het Oekraïense parlement te praten over oplossingen om het land uit de crisis te krijgen.

Het parlement in Kiev zette zaterdag een afzettingsprocedure tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in gang. Toersjinov neemt de functie van president waar. Waarschijnlijk benoemt het parlement maandag een nieuwe premier.

Ambassadeur

Rusland heeft zondagavond zijn ambassadeur teruggeroepen uit Oekraïne voor overleg in Moskou. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

De beslissing werd genomen op grond van de "verslechterende situatie in Oekraïne en de noodzaak van een uitgebreide analyse", zo stond te lezen in een verklaring.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne