Alice Herz-Sommer, die wordt gezien als de oudste overlevende van de Holocaust, is op 110-jarige leeftijd overleden in Londen.

Dat heeft haar familie zondag bekendgemaakt. 

Herz-Sommer was een in Praag geboren Joodse pianiste die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zat in het concentratiekamp in Theresienstadt. Daar gaf ze geregeld concerten voor haar medegevangenen.

Haar moeder en haar man Leopold overleden beiden in Auschwitz, maar zij en haar zoon overleefden de oorlog. Herz-Sommer heeft vaak gezegd dat muziek haar leven heeft gered en dat Beethoven haar religie is. Ze zou geen wrok koesteren en haar leven zien als een prachtig geschenk.

The Lady in Number 6, een recente documentaire over de Tsjechische pianiste, is genomineerd voor een Oscar. De uitreiking van de Academy Awards vindt in maart plaats.

'Dankbaar'

"Wat ik heb geleerd, op mijn gevorderde leeftijd, is dankbaar te zijn dat we een mooi leven hebben", zei Sommer-Herz op 106-jarige leeftijd tegen de Israëlische krant Ha'aretz. "We hebben elektriciteit, auto's, telefoons, internet en de hele dag warm water. We leven als koningen. Ik ben zelfs gewend geraakt aan het slechte weer in Londen."

Herz-Sommer kende Franz Kafka. De schrijver, die wordt gezien als een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw, was de beste vriend van de echtgenoot van haar zus. Herz-Sommer herinnert zich Kafka als rustige, "enigszins vreemde man" die erg van natuur hield. Ze maakten vaak samen uitstapjes.

Theresienstadt

Zo'n 140.000 Joden werden in de Tweede Wereldoorlog naar Theresienstadt gedeporteerd. Daar stierven er meer dan 33.000. Nog eens 88.000 werden vanuit de Tsjechische vestingstad verplaatst naar Auschwitz.