Abu Khaled al-Soury, een Syrische rebellenleider en vertrouweling van al Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri, is zondag om het leven gekomen door een zelfmoordaanslag in de Syrische stad Aleppo.

Volgens het Observatorium van de Mensenrechten is Soury, ook bekend als Abu Omair al-Shamy, vermoord door rebellen van de rivaliserende terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL).

Soury was een leider van de salafistische groepering Ahrar al-Sham. Ook zes andere kopstukken van de extremistische organisatie hebben de aanslag niet overleefd.

Rebellen zeggen dat de dood van Soury olie op het vuur is voor de onderlinge oorlog tussen jihadistische groeperingen die in Syrië strijden tegen president Bashar al-Assad. Volgens bronnen heeft ISIL met de aanslag op Soury de onderlinge strijd verscherpt. Ze vermoeden dat het bevel voor zijn dood is gekomen van een opperbevelhebber van ISIL, hoogstwaarschijnlijk ISIL-kopstuk Abu Bakr al- Baghdadi.

Twee rebellen zeiden dat vijf ISIL-leden het hoofdkwartier van Ahrar al-Sham in Aleppo binnenstormden en een van hen zichzelf opblies.