EU-buitenlandchef Catherine Ashton reist maandag naar Oekraïne voor overleg met de belangrijkste politieke en economische leiders in het Oost-Europese land. 

Dat heeft de EU zondag bekendgemaakt.

Ashtonj zal met hen spreken over de hulp die de unie kan bieden voor een duurzame oplossing van de politieke crisis en voor maatregelen om de economische situatie in het land te verbeteren. 

EU-commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) heeft gezegd dat de unie Oekraïne een financieel pakket met een waarde van miljarden euro's wil bieden om de economie van het land evenwichtiger te maken. Daar zijn wel eisen aan verbonden, zoals een vreedzame oplossing voor de politieke crisis in het land.

De crisis in Oekraïne begon eind vorig jaar, toen president Viktor Janoekovitsj onder druk van Rusland besloot een associatieverdrag met de Europese Unie niet te ondertekenen.

Het parlement in Kiev zette zaterdag een afzettingsprocedure tegen Janoekovitsj in gang. Parlementsvoorzitter Aleksandr Toersjinov neemt de functie van president waar. Waarschijnlijk benoemt het parlement maandag een nieuwe premier.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne