Het parlement van Oekraïne heeft zondag de voorzitter, Oleksander Turchinov, gekozen tot interim-president. Turchinov heeft daarmee tijdelijk de bevoegdheden van de president.

De afgevaardigden moeten uiterlijk dinsdag een nieuwe regering van nationale eenheid hebben gevormd, zo zei Turchinov zondagochtend.

De interim-president noemde het vormen van een nieuwe regering "een taak met prioriteit."

Joelia Timosjenko, de leider van de oppositie die zaterdag werd vrijgelaten, is één van de kandidaten voor het uiteindelijke premiersschap.

Timosjenko was twee keer eerder eerste minister. Andere kandidaten zijn Arseni Jatsenjoek, een partijgenoot van Timosjenko, en de zakenman Pjotr Porosjenko.

De vorige premier Nikolaj Azarov trad eind januari onder druk van de oppositie af. Hij is inmiddels naar Rusland gevlucht.

Janoekovitsj

Het is onduidelijk waar de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, die weigert af te treden, zich bevindt. Zijn woordvoerder zei zondag niet te weten waar de president is.

Janoekovitsj verliet zaterdag de hoofdstad Kiev en zou naar Charkov, de tweede stad van het land en een belangrijke steunpilaar van de president, zijn afgereisd. Zondag bleek dat een vliegtuig met Janoekovitsj aan boord geen toestemming heeft gekregen om vanuit Donetsk, net als Charkov gelegen in het oosten van het land, naar Rusland te vertrekken.

Onvermogen

Volgens voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov komt de crisis in Oekraïne voort uit het onvermogen van de regering om democratisch te handelen. Gorbatsjov zei dat zondag op een forum in de Verenigde Arabische Emiraten.

"Uiteindelijk is dit het resultaat van het onvermogen van de regering om democratisch te handelen, de dialoog aan te gaan en corruptie te bestrijden", zei Gorbatsjov. Volgens hem is de oorzaak van de onrust in Oekraïne de 'onderbreking van de perestrojka', verwijzend naar zijn hervormingsbeleid, en van het democratische proces in het land.

De 82-jarige Gorbatsjov was de laatste Sovjet-leider en zijn hervormingen leidden uiteindelijk tot de val van de Sovjet-Unie. In 1990 won hij de Nobelprijs voor de Vrede. In het huidige Rusland heeft hij echter weinig invloed.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne